119fe57313cb99d29b080d3ba3bff119
119fe57313cb99d29b080d3ba3bff119

Novo ublažavanje mjera u Federaciji BiH od sredine maja

09.05.2020.

Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je danas da je u protekla 24 sata u Federaciji BiH zabilježeno šest novih slučajeva osoba zaraženih korona virusom. Najavio je i novo ublažavanje mjera zabrane u ovom bh. entitetu.

– U protekla 24 sata od 514 testiranih, pozitivnih na bolest covid 19 bilo je šest pozitivnih slučajeva – rekao je Musa naglasivši da je broj oporavljenih pacijenata porastao na 588.

Najavio je ublažavanje mjera zabrane sredinom mjeseca maja.

– Krenut ćemo u drugu fazu ublažavanja mjera nakon sredine mjeseca. Istakao bih važnost opreza među stanovništvom – poručio je on.

Podsjećamo, jučer je Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je veliko popuštanje mjera zabrane u narednoj sedmici ukoliko epidemiološka situacija ostane na trenutnom nivou.

– Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti – rekao je on.

Potom je pojasnio da će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte.

– Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori – naglasio je Pehar.

(N1, Interview.ba) 

Idi naVrh

Don't Miss