442f67cd1024b7e6d4b6df4ccd04b52f
442f67cd1024b7e6d4b6df4ccd04b52f

Kineski zdravstveni dužnosnik: Rizik ponovnog izbijanja epidemije još postoji

Broj novih potvrđenih slučajeva COVID-19 na kineskom kopnu je do subote opao 11. dan zaredom, izjavio je u nedjelju kineski zdravstveni dužnosnik.

Konitinentalna Kina je u subotu izvijestila o 12 novih asimptomatskih slučajeva, što je najniža vrijednost, rekao je Mi Feng, glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije na  konferenciji za novinare u Pekingu.

Međutim, 10 regija na nivou provincije prijavilo je nove slučajeve koji se prenose lokalnim putem ili asimptomatske slučajeve u posljednjih 14 dana, što naglašava da rizik od ponovnog izbijanja, pa čak i širenja epidemije, još uvijek postoji, primijetio je Mi.

– Moramo zadržati oprez i učiniti prevenciju epidemije i kontrolu dijelom naših redovnih radnih zadataka uz istovremeno jačanje napora za obnavljanje proizvodnje i svakodnevnog života – dodao je Mi, prenosi Xinhua.

Kineske zdravstvene vlasti objavile su u ponedjeljak da u nedjelju nisu prijavljeni novi slučajevi  koronarusne bolesti (COVID-19) na kineskom kopnu.

Nacionalna komisija za zdravstvo primila je u nedjelju izvještaje o tri nova potvrđena slučaja COVID-19  koja  su uvezena.

Nisu prijavljeni smrtni slučajevi, navodi Komisija.

Ukupno su 53 osobe otpuštene iz bolnica nakon oporavka u nedjelju, dok se broj teških slučajeva smanjio za jedan na 33.

Ukupno je u Kini tokom epidemije bilo 82.880 potvrđenih slučajeva koronavirusa, uključujući 481 pacijenta koji se još uvijek liječe, 77.766 oboljelih su otpušteni nakon oporavka i 4.633 smrtna slučaja.

(FENA, Interview.ba) 

Prethodna vijest

Ministarstvo civilnih poslova BiH kreće u drugi val borbe protiv korona virusa

Naredna vijest

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo nije bilo zaraženih korona virusom