a6f777aa5d2e6003c4e27214c01ee496
a6f777aa5d2e6003c4e27214c01ee496

U Srebrenici nema zaraženih osoba virusom COVID – 19

30.04.2020.

Sjednica Štaba za zaštitu i spasavanje na području opštine Srebrenica u vanrednim situacijama održana je danas, a glavna tema bila je ranije upućena inicijativa Ministarstvu poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Graničnoj službi da dozvole prelazak granice poljoprivrednicima koji imaju svoja imanja na području Srebrenice da ih mogu obrađivati.

– U međuvremenu, dosta toga se promijenilo kada je u pitanju epidemiološka situacija u Bajinoj Bašti što nam sada otežava situaciju prelaska ljudi koji su na teritoriji Bajine Bašte. Mi smo nakon dugotrajne rasprave donijeli zaključak da kontaktiramo ovo ministarstvo i iznesemo sve one činjenice koje oni možda nisu znali, da na osnovu svega dođemo do najboljeg rješenja kako bi zaštitili građane Srebrenice kako bi zadržali ovakvu situaciju da nemamo zaraženih. S druge strane cilj nam je i da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da pređu i obrade svoje imanje uz poštovanje mjera, i uz poštovanje propisa i pravila koja budemo uveli za lica koja imaju svoja imanja kako bi smanjili moguće zloupotrebe – rekao je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić.

Odluku o prelasku granice poljoprivrednih proizvođača mora da usvoji Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

– Kada je u pitanju otvaranje granice to je tema za državni nivo. Vidimo iz medija da ministarstva Bosne i Hercegovine i Srbije moraju da donesu tu odluku. Mi moramo spremno dočekati bilo koju mjeru koju donesu dvije države. Mi kao lokalna zajednica uz poštovanje smjernica Republičkog štaba možemo donijeti i represivnije mjere na osnovu procjene situacije – istakao je Grujičić.

U Srebrenici trenutno nema zaraženih osoba virusom covid – 19, pod nadzorom ljekara u kućnoj samoizolaciji je sedam osoba, a u loklanom karantinu dvije osobe.

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku o prvomajskim praznicima, odnosno o zabrani kretanja građana u entitetu Republike Srpske, tako da je sutra na snazi policijski sat od 12.00 do subote 05.00, također od subote do 12.00 do nedjelje 05.00, kao i u nedjelju od 12.00 do 05.00 ujutro.

Tokom vikenda u Republici Srpskoj zabranjeno je napuštanje mjesta prebivališta.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss