73694dcb1e7c5ab1d08755430998e20b
73694dcb1e7c5ab1d08755430998e20b

Nova Odluka VSTV-a BiH o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima

30.04.2020.

Tokom današnje elektronske sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine stavljene su van snage prethodne odluke te je usvojena nova Odluka o organizaciji rada u sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini u narednom periodu tokom trajanja pandemije koronavirusa, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

U navedenoj odluci je naglašeno da rad pravosudnih institucija mora biti usklađen s odlukama nadležnih kriznih štabova i drugih nadležnih organa za upravljanje krizom na teritoriji nadležnosti svake pojedinačne institucije.

Dalje je istaknuto da sve odluke o liberalizaciji mjera rada u pravosudnim institucijama moraju biti srazmjerne trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području rada svake institucije, koja se mora svakodnevno pratiti te shodno tome uvoditi ili ublažavati mjere.

Predsjednici sudova i glavni tužioci imaju obavezu i da preduzimaju sinhronizovane i koordinisane mjere i liberalizuju mjere u području krivične nadležnosti. Takođe su obavezni do 15.5.2020. godine uvesti puno radno vrijeme onih koji dolaze na posao te odrediti optimalan broj nosilaca pravosudnih funkcija i radnika koji dolaze na posao shodno prostornim mogućnostima svake pojedinačne pravosudne institucije za rad u uslovima socijalne distance te zdravstvene i epidemiološke zaštite svih koji dolaze na posao i osoba koje po pozivu dolaze u pravosudne institucije.

Svi predsjednici sudova i glavni tužioci su dužni voditi računa i o ravnomjernom opterećenju svih nosilaca pravosudnih funkcija i radnika prilikom sačinjavanja rasporeda poslova shodno liberalizaciji mjera koje preduzimaju.

Nadalje, sve pravosudne institucije su dužne prije liberalizacije mjera i uspostavljanja novog načina rada obezbijediti dovoljan broj zaštitnih sredstava. U Odluci je navedeno da pored ostalih preporuka nadležnih epidemioloških, sanitarnih i drugih institucija, zaštitna sredstva posebno treba da obuhvate: postavljanje korita za dezinfekciju obuće (dezobarijera) na ulazima u zgradu pravosudne institucije, postavljanje dozatora sa dezinfekcionim sredstvom za ruke na ulazima u zgradu pravosudne institucije, mjerenje temperature na ulazima u pravosudne institucije, obavezno nošenje zaštitne maske tokom boravka u zgradi pravosudne institucije, zaštitnih rukavica, u skladu sa ukazanom potrebom ili preporukama epidemiološko-sanitarnih službi organizovanje dezinfekcije svih prostorija u zgradi pravosudne institucije, a posebno javno dostupnih prostorija (hodnici, pisarnice, protokoli, prostorije za zadržavanje lica lišenih slobode, sudnice, prostorije za saslušanje, toaleti i sl.), kao i organizovati preduzimanje drugih preventivno-tehničkih mjera za koje se ocijeni da su odgovarajuće za zgradu pravosudne institucije i uslove u njoj.

Predsjednici sudova i glavni tužioci su takođe dužni sačiniti plan liberalizacije mjera u institucijama kojima rukovode te dostaviti VSTV-u BiH, ministarstvima pravde i advokatskim komorama.

U slučaju nepostojanja adekvatnih zaštitnih sredstava neophodnih za liberalizaciju mjera u sudovima i tužilaštvima, predsjednici sudova i glavni tužioci će o tome obavijestiti nadležna ministarstva pravde te VSTV u cilju obezbjeđivanja ovih sredstava. Takođe je istaknuto da, dok navedena sredstva ne budu obezbijeđena, predsjednici sudova i glavni tužioci neće početi sa liberalizacijom mjera shodno ovoj odluci, već će nastaviti sa dosadašnjim načinom rada shodno ranijim odlukama.

U Odluci je takođe naglašeno da je ročišta moguće organizovati i zakazivati samo na način i u prostorijama u kojima je moguće obezbijediti adekvatnu socijalnu distancu svih prisutnih i konstantno prirodno provjetravanje, vodeći računa o hitnosti predmeta, starosti predmeta te broju učesnika u postupku.                                                                                         

Nadalje, o svim mjerama u organizaciji rada, predsjednici sudova i glavni tužioci će obavijestiti VSTV BiH, ministarstva pravde te advokatske komore te istaći jasna uputstva na ulazima u sudove i tužilaštva o načinu ponašanja svih koji ulaze u zgrade pravosudnih institucija.

Odluka je na snazi dok traju vanredne okolnosti uzrokovane virusom COVID-19 (korona virus) u Bosni i Hercegovini.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss