c1904877f5c24ad4a715c49bc6f9b1f5
c1904877f5c24ad4a715c49bc6f9b1f5

Radončić: Entitet ne može donositi odluke o režimu na granici

29.04.2020.

Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH, saopćeno je iz tog ministarstva povodom toga što je Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske donio danas odluku “da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu, koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji, od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove”.

Vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, već se direktno obratilo Centru u Trebinju.

Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Republičkog štaba za vanredne prilike RS, saopćeno je.

– Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje – citat je iz saopćenja Ministarstva sigurnosti BiH.

Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dražave Bosne i Hercegovine, navedeno je također.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss