Šeranić: Odluka kolega iz FBiH otežava naše uslove rada

27.04.2020.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je izjavio da je ublažavanje mjere karantina u FBiH trebalo ići postepeno, ali je njegovo ukidanje otežalo uslove rada.

– Jedan od šest aspekata Svjetske zdravstvene organizacije, koji je bio naglašen, je taj da jasno treba definisati kontrolu na graničnim prelazima. Mislim da su karantini bili odličan osnov da od početka dolaska lica napravite takav sistem koji će epidemiološki ispratititi lice. Kada imate kontrolu, lakše možete preduzimati mjere za zajednicu – rekao je Šeranić.

Dodao je kako ovakva odluka “kolega iz FBiH, u smislu izdavanja rješenja za kućnu izolaciju izazvat će kod nas otežan način uslova rada”.

-Nećemo lice imati u kontroli ako se ne javi u lokalni karantin. Mnogo je teža kontrola, lice se kreće, ne znate je li zaraženo ili nije. Stat će na benzinsku pumpu, prodavnicu, pozdrav iti se sa rođacima… Onako kako je bilo uspostavljeno prije 14 dana – mogli smo i mi i kolege u FBiH ispratiti te osobe kroz karantin, evidentirati ih, uzeti nalaze i onda obezbijedimo zaštitu stanovništva – izjavio je.

Sada je to sve mnogo teže uraditi, istakao je Šeranić, rekavši da je taj proces trebao ići postepeno.

(N1, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss