f813df9178b8c1fd9670db29475ad20d
f813df9178b8c1fd9670db29475ad20d

25 novih slučajeva korona virusa u BiH

25.04.2020.

Član Kriznog štaba federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa rekao je kako je u protekla 24 sata testirano 753 uzorka, a da je 25 pozitivnih na Covid-19.

Istakao je kako je do sada ukuno testirano 13.526, kod 811 osoba je potvrđen korona virus. 54 posto oboljelih čine žene, dok je 46 posto muškaraca.

Kazao je kako je u HNK 238 slučajeva zaraze korona virusom, ZDK 118, 111 KS, USK 79, Kanton 10 41, a u Posavskom kantonu 3.

 

“U FBiH je hospitalizirano 49osoba, pet je na respiratorima. 235 je oporavljenih, a 25 je u protekla 24 sata. Od 32 potvrđena smrtna slučaja, 18 je muškaraca, a 14 žena. Starosna struktura je od 22 preminula pacijenta bili su u dobi preko 65 godina”, kazao je Musa.

 

Naveo je kako se nalazimo na kraju sedme sedmice od prvih potvrđenih slučajeva u FBiH, te da je trenutna situacija stabilna na osnovu 14-dnevnog kumulativnog broja koji je niži na osnovu na prethodni period.

 

Musa je naglasio kako se javnost upoznala sa bolesti koja nije bila poznata prije nekoliko mjeseci. Simptomi su blagi i umjereni, a dio je bez simptoma. Korona virus može uzrokovati ozbiljne komplikacije, o čemu govori i ukupan broj od 32 smrtna slučaja. Korona virus može uzrokovati obostranu upala pluća, respiratorno zatajenje, bolest srčanog ritma i virusne i baketrijske infekcije, kako je rekao.

 

“Zahvaljujući mjerama prevencije, mjerama socijalne distance, izbjegli smo eksponencijalni porast koji nas je očekivao da nije bilo ovih mjera. Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje, ali društvo i sistem mora nastaviti da funkcionira. Postupak ublažavanja mjera će ići postupno. Ono što ostaje i što sam siguran da smo naučili je važnost prevencije, izbjegavanje okupljanje, bliskog kontakta. Ako ne možemo kontrolirati tu distancu, nositi maske, dezinficirati površine i ruke”, izjavio je.

 

Potcrtao je i kako ovo nije kratak period borbe, te da ono što nas čeka je duži period borbe sa ovom bolešću.

 

Komentarisao je i reakcije nakon ukidanja policijskog sata u FBiH.

 

“Krizni stožer Ministarstva zdravstva nije razmatrao tu mjeru, nju je Federalni stožer civilne zaštite razmatrao. Sa javnog zdravstvenog aspekta rekao bih da se ništa nije promijenilo, na snazi ostaje dezinfekcija, distanca, maske, i ostat će još izvijesno vrijeme”, poručio je.

 

Govoreći o ukidanju karantena u FBiH, Musa je kazao kako se od treće sedmice provodi aktivni nadzor nad kontrolom putnika, te da je adekvatno odgovoreno na to, kao i da su poduzete sve mjere. Istakao je kako ukidanje karantena ne predstavlja potpuno ukidanje karantinske mjere i da se obnavlja ono kako se radilio prije, odnosno zdravstveni nadzor uz ograničenje kretanja u kućnim uvjetima.

 

Naglasio je i kako mjere karantena kao trajna mjera nije opcija i da se situacija stalno procjenjuje i na osnovu toga se donose odluke.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss