Zaraženo šest zdravstvenih radnika u Goraždu

17.04.2020.

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) potvrđeno je šest novih slučajeva korona virusa, a inficirani su zdravstveni radnici.

Kako je saopćeno iz kantonalnog štaba civile zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), radi se o kontaktima pacijenta kod kojeg je infekcija korona virusa potvrđena jučer.

“U pitanju su četiri uposlenika Kantonalne bolnice Goražde i dva uposlenika Doma zdravlja Goražde”, potvrđeno je iz štaba.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica ističe da je infekcija zdravstvenih radnika očekivana, obzirom da je medicinsko osoblje na prvoj lini borbe s korona virusom.

“Svi su oni bili pod punom zaštitom, a njih troje su bili u kontaktu s posljednjim pacijentom koji nije imao nikakve simptome korona virusa, ali ima različitih oboljenja. Jedna medicinska sestra, s pedijatrijskog odjela je bila na odmoru, tako da pretpostavljamo da ona nije zaražena od posljednjeg pacijenta kao ostali, već da se vratila s virusom”, istakla je Kamenica.

Testiranja doktora i medicinskog osoblja Kantonalne bolnice vrši se u kontinuitetu, posebno nakon što su u ovoj ustanovi potvrđeni prvi slučajevi infekcije dva RTG inžinjera, a dosadašnji rezultati više od 120 testiranja i retestiranja bili su negativni.

Na području BPK-a trenutno je od korona virusa oboljelo 19 osoba, dok su dvije izliječene, a u kućnoj izolaciji su 123 osobe pod zdravstvenim nadzorom.

Jedan 84-godišnji pacijent inficiran korona virusom smješten je u izolatorij.

“Obzirom da se radi o hroničnom bolesniku, on je u nekoliko navrata dolazio u Urgentni centar Kantonalne bolnice Goražde zbog svojih zdravstvenih problema. To je prvi pacijent koji je danas smješten u izolatorij koji se nalazi u privatnom stambenom objektu, koji je za to namjenjen. Nije došlo do pogršanja stanja i nema znakova infekcije, odnosno respiratornih tegoba ili temperature, ali obzirom da je hroničar i zbog svojih godina, preventivno je smješten radi praćenja i pružanja medicinske pomoći”, pojasnila je dr. Medina Bičo, epidemiolog.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss