b3700662901dc0867a65f65e91a60057
b3700662901dc0867a65f65e91a60057

Dim od šumskih požara kod Černobila prekrio Kijev

17.04.2020.

Dim od šumskih požara u zoni evakuacije oko uništene nuklearne elektrane Černobil zahvatio je u petak Kijev, postavljajući ukrajinsku prijestonicu na vrh zagađenja u globalnom indeksu zagađenih gradova.

Vlasti su saopćile da su nivoi radijacije u Kijevu ostali normalni, ali su preporučile građanima da ostanu u kućama i da zatvore prozore. Oko 1.000 vatrogasaca uz podršku aviona razmješteno je da se bore protiv šumskih požara u blizini mjesta najteže nuklearne nesreće koja se desila prije 34 godine.

Požari su izbili u šumama u okolini Černobila 4. aprila, salučajno izazvani od mještana koji su palili smeće. Vatrogaasni timovi uspjeli su suzbiti početne požare, ali su nove vatre izbile u četvrtak, zahvatajući šire površine zbog snažnih vjetrova.

 Website koji mjeri zagađenje zraka iqair.com postavio je u petak ukrajinsku prijestonicu odmah iza nekoliko gradova u Kini po nivoima zagađenja zraka.

Vlasti u Kijevu saolopćile su da su nivoi radijacije u prijestonici, koja se nalazi stotinjak kilometara južno od elektrane, unutar normalnih. Također su insistirale da šumski požari ne predstavljaju nikakvu prijetnju po radioaktivni otpad i druga postrojenja u Černobilu, ali su savjetovale mještane Kijeva da piju puno vode i da prekriju prozore vlažnim tkaninama kada ih otvore.

Požari bjesne u zoni isključenja od 2.600 kilometara koja je uspostavljena u 1986. nakon što je katastrofa u nuklearki stvorila radioaktivni oblak nad većim djelom Evrope.

Zona je uglavnom nenastanjena, iako je u njoj ostalo dvjestotinjak ljudi uprkos naređenjima da je napuste. Požari u regiji povećali su brige da bi oni mogli raširiti radioaktivni materijal, prenosi Associated Press.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss