f18d7d48057afefd61d58ad2933e051d
f18d7d48057afefd61d58ad2933e051d

D.I: Ko će uraditi obdukciju tijela moje žene koje se nalazi već 25 dana u mrtvačnici na Barama?

17.04.2020.

“Tijelo moje supruge, koje je preminula 23. marta, istog dana je prebačeno u mrtvačnicu na Barama i  nalazi se još uvijek tamo.” Ovako počinje priča muškarca D.I. čije je ime poznato redakciji. Njegova supruga je iznenadno preminula u kući u Sarajevu. Po dolasku mrtvozornika urađena je reanimacija, ali bezuspješno, nakon čega je izdata potvrda o prirodnoj smrti. U cilju saznanja uzroka smrti njegove supruge, naš sagovornik zatražio je test na Korona virus, koji se pokazao kao negativan, a zatim je pokrenuo zahtjev za obdukciju tijela, no 25 dana od smrti, obdukcija još nije urađena. Interview.ba je istražio koji su to zakoni a koje prakse u Federaciji BiH kada su u pitanju obdukcije tijela umrlih prirodnom smrću.

Smrt moje supruge konstatovana je 23. marta u 4:20 ujutro. Pregled je izvršen tek treći dan nakon dolaska u mrtvačnicu  26. marta i tada je uzet bris za test na Korona virus u 15:00 sati zato što sam ja s njima vodio sukob da se to uradi. Rezultati da je test negativan bili su 27. marta. Smiješno je da se uzima bris leša koji je star tri dana – ističe naš sagovornik.

Nakon toga uputio je zahtjev mrtvozorniku Adnanu Čejvanu iz Doma zdravlja „Omer Maslić“ u Sarajevu, koji je prethodno konstatovao smrt žene jer kako navodi naš sagovornik, mrtvozornik mu je rekao da preko njega može uputiti zahtjev za obdukciju tijela. 

Zahtjev za obdukciju se na sve moguće načine nastojao neutralisati obmanama i prevarama, mrtvozornika Čejvana, koji prvi put (27. marta) nije ni predao zahtjev, iako je bio na protokolu KCUS.  Znači nije izvršio radnu operaciju u poslu za koji prima platu i za to nikome ne polaže račune, niti odgovara! Isti dan papire za obdukciju uvaljuje nazad meni da podnesem zahtjev mimo njega – da se on ne bi zamjerao radnim kolegama patolozima u ova vremena. Zakon precizira da je to njegov posao! Tri dana poslije, Čejvan je opet preuzeo papire od mene i predao zahtjev 30. marta na protokol KCUS, što je mogao učiniti i tri dana ranije  – ističe čovjek poznat redakciji.

Naš sagovornik navodi kako mu je treći dan od predaje zahtjeva na protokol KCUS-a, iz ove zdravstvene ustanove saopćeno da njihova patologija nije ta koja treba izvršiti obdukciju te da su papiri predati na pogrešno mjesto.

Saopštavaju mi da se trebam obratiti sudskoj patologiji. Prije svega, taj poziv prema meni je nepotreban, jer im ja nisam predao nikakve papire, niti to pravno mogu, te sam ih uputio da se trebaju obratiti mrtvozorniku koji je to i uradio. Spominjanje sudske medicine, koja nema nikakve povezanosti sa ovim slučajem prirodne smrti je samo način da  se preuzmu papiri i odu što dalje iz njihove kancelarije (KCUS). Upućuju nas čak i na bolnicu Abdulah Nakaš! To je sve prebacivanje loptice sa jednog terena na drugi da se ne postupi u dispozitivu zahtjeva. KCUS treba da se obraća samo onom ko je predao te papire, a to je mrtvozornik. A još već apsurd je: „Kako možeš primiti papire ako nisi nadležan za to.“ Sve je ovo samo igra iscrpljivanja i nanošenja još teže duševne boli da bi odustao od zahtjeva. Pitam se ko će uraditi obdukciju tijela moje supruge koje se 25 dana nalazi u mrtvačnici  – kaže naš sagovornik.

ZAKON I PRAKSA

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH (https://www.fmoh.gov.ba/index.php/zakoni-i-strategije/zakoni/zakon-o-zdravstvenoj-zastiti ) navodi se da se obdukcija mora uraditi ukoliko je osoba preminula u zdravstvenim ustanovama ako se radi o neprirodnoj smrti ili smrti nepoznatog uzroka; ako smrt nastupi tokom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata; ako smrt nastupi u roku od 24 časa od prijema lica u zdravstvenu ustanovu. Drugi primjeri su ako je lice učestvovalo u kliničkom ispitivanju lijeka ili medicinskog proizvoda, odnosno drugom naučnom ispitivanju u zdravstvenoj ustanovi; ako je lice umrlo u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u pritvorskim jedinicama i drugim ustanovama u kojima je umrlo lice prisilno smješteno.

A prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti BiH kada zahtjev za obdukciju postavi uža porodica umrlog lica bračni ili vanbraĉni drug, punoljetno dijete, roditelj, punoljetni brat ili sestra umrlog lica „obdukcija se provodi na trošak obaveznika plaćanja troškova liječenja umrlog lica. U ostalim slučajevima obdukcija se provodi na zahtjev i trošak odgovarajućih organa, privrednih društava i drugih pravnih lica, odnosno porodice umrlog lica, kada je smrt nastupila izvan zdravstvene ustanove“.

Portal Interview.ba iz nezvaničnih izvora saznaje da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu radi obdukcije, ali samo za osobe koje su preminule u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Za osobe koje su preminule kod kuće, ne rade obdukcije.

Zdravstvene ustanove ne rade obdukcije za osobe koje su preminule kući, potvrdio je za Interview.ba i profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu Mirsad Dorić, specijalista patolog.   

Za osobe koje preminu u bolnici obdukcija se radi na patologiji bolnice. Sve smrti koje su izvan bolnice, bilo da su prirodne ili nasilne su predmet sudske medicine. Obično je kod nas patolog jednako sudski vještak, to nije identično, patologija i forenzična patologija, to su dvije različite stvari. Patolozi rade najčešće predoperativnu i postoperativnu analizu hirurških materijala i rade stvari najčešće vezane za onkologiju, tumor. Ako postoje opravdani razlozi zbog čega čovjek želi da sazna nešto, to je najčešće predmet sudske medicine. U konkretnom slučaju mislim da se čovjek može obratiti Institut za sudsku medicinu. Obdukcija se može raditi na zahtjev porodice, može i na zahtjev mrtvozornik, tužitelj, tužilaštva, to su sve mogućnosti. Ako to traži član porodice lično morat će nešto platiti – navodi Dorić.

Glasnogovornica KJKP POKOP Najda Vranić-Beširević za naš portal ukratko je objasnila kako inače funkcioniše cjelokupni proces oko obdukcije tijela.

Kad lice premine, ovisno o mjestu nastanka smrti, izlazi mrtvozornik. Za lica koja su preminula na javnim mjestima, kao i za lica za koja postoji sumnja da se radi o nasilnoj smrti, slučaj preuzima Kantonalno tužilaštvo koje imenuje sudskog vještaka medicinske struke, a koji vrši vjestačenje po naredbi kantonalnog tužioca. Za lica koja su preminula u Kliničkom centru u prva 24 sata od prijema u bolnicu, obdukciju vrši klinički centar, kao i za lica za koja se traži patološka obdukcija od nadležnog doktora ili klinike. Za lica koja su preminula u kući, primarna zdravstvena zaštita, odnosno nadležni mrtvozornik treba da se obrati sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, sa zahtjevom za patološku obdukciju – kazala je.

U propisima Vlade Kantona Sarajevo, koji se mogu naći na linku (https://propisi.ks.gov.ba/sites/propisi.ks.gov.ba/files/59_broj_79_od_13_mrtvozorstvo_0.pdf ), stoji da se „obdukcija izvodi na zahtjev liječnika koji je liječio pacijenta, mrtvozornika, odnosno ovlaštenog doktora medicine ili na zahtjev porodice umrlog. Obdukcija se izvodi i na zahtjev nadležnih istražnih organa.“

U razgovoru s jednim od vještaka sudske medicine saznajemo da ukoliko ne postoji osnov, odnosno nasilje, da sudska medicina ne radi takve obdukcije. „Postoji teoretska mogućnost samo u praksi kod nas nikad ne funkcioniše da mrtvozornik traži patološku obdukciju, pa da patolozi odrade negdje tu obdukciju.“ Dalje objašnjava kako mrtvozornik može jedino uputiti da se uradi obdukcija prema zahtjevu građanina/ke, ali da on ne određuje koja će to institucija Ili patolog uraditi.

Stoga, kontaktirali smo mrtvozornika Čejvana za dodatna objašnjenja u vezi ovog slučaja, ali on nam je odgovorio sljedeće: “Ja ne želim da dajem nikakve izjave za medije. Ukoliko tužilaštvo bude tražilo od mene izjavu, to ću učiniti.”

Zahtjev za obdukciju tijela supruge još uvijek je na KSCU. Naš sagovornik ne želi da ih preuzme a kako kaže već 17 dana nema informacije od osobe koja je predala papire – mrtvozornika Čejvana.

Ukoliko gospodin smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na mogućnosti da se desilo krivično djelo, onda može podnijeti krivičnu prijavu i u toj prijavi može navesti da se desilo nešto  zbog čega on sumnja da se radi o ubistvu i tu onda automatski prebacuje lopticu tužilaštvo, koje razmatra okolnosti. I onda možemo govoriti o krivičnom djelu tužioca što nije naredio obdukciju, ljekara što nije htio da provede obdukciju, a ovako ne. Ako nema osnova, konačna odluka će biti takva da nema ni obdukcije. Suštinski se može o tome diskutovati. U moja oba slučajeva je rečeno da nije ubistvo, na kraju se ispostavilo da su oba ubistva. Do njega je, ako je samo znatiželja u pitanju to nije nikakva okolnost koja upućuje da se desilo krivično djelo, obzirom da se smrt nije desila u bolnici. Nema osnova, saznao je od mrtvozornika koji je rekao o čemu se radi i to je to – komentar je Ifeta Ferageta, poznatog sarajevskog advokata. 

 

Idi naVrh

Don't Miss