U TK testiran 171 uzorak, ukupno 12 novih slučajeva korona virusa

05.04.2020.

Na području Tuzlanskog kantona otkriveno je novih 12 pozitivnih osoba na COVID-19. Ukupno na Tuzlanskom kantonu trenutno je koronavirusom zaraženo 68 osoba, javlja Anadolija. Ukupan broj zaraženih u BiH sada prelazi 650.

“Nakon jednog otkrivenog slučaja na ORL klinici u toku noći Zavod za mikrobiologiju UKC-a TK su otkrili još pet slučajeva zaraze na ovoj klinici. Imali smo 171 testiranu osobu i imamo 12 novih slučajeva, odnosno ukupno je na području TK-a do sada otkriveno 68 slučajeva zaraze koronavirusom“, kaže Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK-a.

Ranije je direktor UKC Tuzla potvrdio četiri pozitivna slučaja. Radi se o tri medicinske sestre i jednoj higijeničarki iz Klinike za bolesti uha, grla i nosa, potvrdio je Jusufović.

“Imaju blaže simptome, u samoizolaciji su, a klinika nastavlja sa radom”, dodao je.

Ranije je Klinika za kožne bolesti UKC-a Tuzla zatvorena, a ORL klinika će raditi smanjenim kapacitetom. Također i na Klinici za dječije bolesti otkriven je slučaj zaraze koronavirusom.

“Ukupno smo testirali 840 osoba, a u kućnoj izolaciji se nalazi 2.689 osoba. U izolatoriju UKC-a Tuzla smješteno je 17 zaraženih, u Medical Institute Bayer (MIB) pet, u kućnoj izolaciji se nalazi 43 osobe, jedna je u Brčko distriktu i u drugom kantonu, dok je jedna osoba preminula“, ističe ministrica Čolić.

Klaster MIB ima 39 zaraženih osoba, Srednja Špionica 15, UKC Tuzla – ORL klinika 6, Sapna 4, Lukavac, Banovići, Gračanica i Tuzla po 1.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss