Drive-in testiranje na korona virus uvedeno u Zagrebu

01.04.2020.

U Zagrebu je uvedeno drive-in testiranje na korona virus. To će osigurati veću zaštitu zdravstvenih radnika i ubrzati proces testiranja, no i dalje se ne može testirati svatko, i bez simptoma. I dalje je potrebna uputnica.

Drive in, ali ne za kupnju hrane, niti za čišćenje automobila. U svega nekoliko sekundi, građani se, u svojim osobnim automobilima ili pak u taksijima – mogu testirati na koronavirus. Svi koji dođu moraju nositi zaštitne maske, ali ne mogu se svi testirati.

“Liječnik opće i obiteljske medicine dojavi epidemilologu iako i oni sami mogu uputiti pacijenta, mi imamo formirane liste, dobijemo ih navečer, onih ljudi koji su prema indikacijama opće obiteljske Covid ambulanti, odnosno liječnika epdiemiloga upućeni kod nas u taj drive in sustav. Čekiramo kod ulaza, vidite da sad dolazi pacijent”, pojasnila je Jasmina Vraneš, Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”

 

Osim što na drive in testiranje možete doći autom, možete doći i osobno pješice. Testiranje traje svega nekoliko sekundi.

Ovakvu dijagnostiku prvi je uveo Zavod za javno zdravtsvo dr. Andrija Štampar kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih osoba.Kvaliteta testova, tvrde stručnjaci, neupitna je.

 

“Svi su zvali i pitali kakav je to drive in brzi test. Nije brzi test, test je opet 3 i pol sata, ali je najbolji mogući. Zahvaljujući Gradu Zagrebu mi imamo osigurane testove u velikim količlinama za naše građane, u doba ogromne nestašice testova to je strašna stvar”, dodala je Vraneš.

 

Ovakav sustav dnevno može obraditi 300 ljudi, a koliko ih je drive in tehnikom testirano u samo jednom danu?

 

“Jučer smo odradili vrlo malo 30-ak uzoraka i bilo je 5 pozitivnih, ali od danas do sutra ja cijenim da ćemo imati preko 25, 30 pozitivnih uzoraka”, kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”

 

Umjesto kontejnera u gradskim zavodima kroz koje su građani morali proći da bi najprije došli do administracije gdje bi ostavljali osobne podatke, a potom i do epidemologa koji bi uzimali briseve, sada kroz prozor automobila, a da ne izlaze, u par sekundi obave testiranja. Vesli to i Nacionalni stožer.

 

“Jedan djelatnik uzima bris, a drugi uzima podatke čime se olakšava i ubrzava sustav uzimanja uzoraka, dakle to je dobar sustav i treba ga stimulirati”, objasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZHZ-a.

 

Bio vam test pozitivan ili negativan, u roku od 24 sata na kontakt kojeg ste naveli, nazvat će vas dežurnna epidemiološka služba ili liječnik obiteljske medicine i obavijestiti vas o nalazu.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss