Novi slučajevi zaraze korona virusom u RS: Pozitivne tri osobe u regiji Birač

31.03.2020.

Po jedna osoba iz Zvornika, Šekovića i Milića pozitivna je na virus korona, saopštio je komandant zvorničkog Gradskog štaba za vanredne situacije Zoran Stevanović.

Stevanović je naveo da je riječ o pacijentima koji su nedavno imali intervencije u Medicinskom centru “Bajer”, bivšem Centru za srce u Tuzli, u kojem se prije nekoliko dana pojavila infekcija virusom korona.

“Sve vrijeme smo čuvali granične prelaze da nam iz inostranstva ne dođe neko zaražen, ali desilo nam se ono najgore da su ljudi u zdravstvenoj ustanovi na području BiH zaraženi virusom”, rekao je Stevanović koji je i gradonačelnik Zvornika.

 

On je istakao da je po hitnom postupku sazvan Gradski štab u užem sastavu koji je kontaktirao domove zdravlja, jer su, osim osobe iz Zvornika, pozitivna po jedna osoba iz Šekovića i Milića.

 

Stevanović je dodao da će biti odmah organizovano evidentiranje neposrednih kontakata i njihovo testiranje.

 

On je poručio da nema mjesta panici, ali da oprez mora biti podignut na najviši nivo, bez izlazaka iz kuća i bez kontakata, da bi bilo što manje zaraženih.

 

Infektolog u Opštoj bolnici Zvornik Pero Pajkanović precizirao je da je riječ o tri muškarca istih godina (63) i da su srčani bolesnici.

 

“Sva tri lica su zadovoljavajućeg kliničkog statusa i trenutno ne zahtijevaju bolničko liječenje. NJihovo stanje će se pratiti, a po potrebi biće smješteni u Opštu bolnicu”, rekao je Pajkanović.

 

On je dodao da je drugi važan element zbrinjavanja kod pojave virusa korona da se pronađu sve osobe koje su imale kontakt sa zaraženim licima i dodao da je to već preduzeto.

 

“U narednih nekoliko časova imaćemo adrese svih neposrednih kontakata. Večeras će od njih biti uzeti brisevi i odmah proslijeđeni u Institut za javno zdravlje Banjaluka na analizu”, rekao je Pajkanović, dodajući da će istovremeno biti traženi i sekundarni kontakti i shodno tome preduzimane dalje mjere.

 

On je naglasio da su sva tri pacijenta relativno dobrog opšteg stanja imajući u vidu intervenciju koja im je urađena i da proteklih dana nije bilo potrebe za intervencijom zdravstvene službe ili nadležnog ljekara.

(Nezavine.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss