45ac4f17898ad8b16f342e06a5b91603
45ac4f17898ad8b16f342e06a5b91603

U Srebrenici zabrana kretanja za osobe starije od 65 godina

23.03.2020.

Štab za zaštitu i spašavanje u vanrednim situacijama na području opštine Srebrenica danas je donio nove naredbe s ciljem prevencije širenja koronavirusa, a riječ je o zabrani kretanja za osobe starije od 65 godina.

Načelnik Mladena Grujičića kazao je da na području opštine Srebrenica nema zaraženih koronavirusom.

– Imamo oko 70 osoba pod nadzorom. Imali smo slučajeva da određene osobe ne poštuju mjere izolacije. One mjere koje su danas upućene prema građanima jesu da se zabranjuje izlazak starijim osobama od 65 godina. To je stav Vlade Republike Srpske i mi ćemo to primijeniti na području Srebrenice. Najveća opasnost prijeti od neodgovornih građana koji dolaze sa drugih destinacija i neprijavljuju se. Ima i neodgovornih komšija koji ne žele da ih prijave. Apelujem na sve da prijave one za koje znaju da su se vratili iz mjesta u kojima ima slučajeva, ukoliko to sami nisu uradili – poručio je Grujičić.

Na današnjoj sjednici Štaba donesen je zaključak da će trgovine na području opštine raditi do 18 sati.

– Trgovine na području opštine Srebrenica će raditi do 18 sati, jer i u drugim opštinama je tako. Pratit ćemo kako je u okruženju, da ne dovodimo u situaciju naše građane da idu u druge opštine da kupuju i tako povećaju rizik prenosa virusa. Apelujem na građane da poštuju mjere i tako budu odgovorni prema sebi i svima u okruženju – ističe opštinski načelnik.

Podsjeća da se na teritoriji opštine Srebrenica provodi policijski čas te svi koji ne budu imali adekvatnu potvrdu koju izdaju nadležni organi biće sankcionisani propisanim kaznama. Ukoliko se nepoštivanje istih lica nastavi, onda postoje, kako je naveo, kazne pritvora i kazne do dvije godine zatvora.

Također, u cilju provođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje širenja zaraze, a u svrhu zaštite i spašavanja stanovnika, ova opština je imenovala i Tim za dostavu hrane i lijekova za stara, bolesna i iznemogla lica i lica koja nemaju bližih srodnika na području Srebrenice.

(FENA/Interview.ba) 

 

Idi naVrh

Don't Miss