9788075efdde8acead862a512d67fd4c
9788075efdde8acead862a512d67fd4c

Čerkez: Imamo dovoljno testova za koronavirus, nema razloga za brigu

23.03.2020.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da ima sasvim dovoljno testova za koronavirus COVID-19 te da je za sada zadovoljan kako se odvija situacija.

Naglasio je da je danas pristiglo 1.500 testova, da će ih u srijedu stići još 1.500, te da je naručeno više od 20.000 testova za koronavirus.

– Testiranje se radi na osnovu medicinske i epidemiološke preporuke zdravstvenih radnika i građani nemaju razloga za brigu – poručio je Čerkez danas na pres-konferenciji.

Apelovao je na građane da se strogo pridržavaju mjera samoizolacije, jer bilo kakvim kretanjem ugrožavaju zdravlje svih ostalih ljudi, što je krivično i kazneno djelo.

Naglasio je da će Vlada FBiH predložiti i oštrije mjere kažnjavanja ljudi koji ne poštuju mjere samoizolacije.  

– Ne smijemo dopustiti da se bilo ko ponaša neodgovorno prema susjedima i samom sebi – istakao je Čerkez.  

Također je kazao da su do danas do 17 sati testirali 359 osoba.

– Imamo dva pozitivna slučaja u Sarajevu, iz Bihaća i Visokog, a jedan u Mostaru – dodao je. 

Na pitanje koliko ima izolatorija u FBiH, Čerkz je kazao da to ne mora biti samo zdravstvena ustanova, već bilo koji objekt koji je izolovan i pripremljen.  

– Do sada idemo i mjesec dana unaprijed u odnosu na mnoge druge države, to daje određene rezultate. Nažalost, imali smo klaster Konjic, koji još sabiramo, ali spremamo se za različite scenarije  – zaključio je Čerkez.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss