fcabcc666ebf17db61f763340d6a717d
fcabcc666ebf17db61f763340d6a717d

BiH od međunarodnih organizacija i agencija dobila 7.200.000 eura

23.03.2020.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić održao je danas videokonferenciju s predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u BiH o trenutnoj situaciji i potrebama BiH u borbi protiv koronavirusa.

Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS-a i Distrikta Brčko.

Na konferenciji su govorili ambasador SAD u BiH Erik Nelson, šef misije Delegacije EU Johann Sattler, ambasador Republike Turske Haldun Koc, ambasade Švicarske Andrea Rauber Saxer, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, ambasadorica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE Kathhleen Kavalec i mnogi drugi.

Također, videokonferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, Save the Childrena, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.

Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za građane.

– To su učinili i Erik Nelson, ambasador SAD kao i više drugih ambasadora, a ambasador Johann Sattler je informirao prisutne da je EU već osigurala sedam miliona eura za pomoć BiH. Također, i ambasada Švicarske je izdvojila 200.000 dolara – navodi se u saopćenju.

Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta BiH, kao jedan od preduslova koordiniranje borbe protiv koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(Fena/Interview.ba)

 

Idi naVrh

Don't Miss