e6a5ea0dcfed7bf437bc85e8d835b79f
e6a5ea0dcfed7bf437bc85e8d835b79f

Ulice Sarajeva vikendom u podne prazne: Prodavači prodaju sredstva za dezinfekciju 20 KM po komadu

21.03.2020.

Iako je vikend i sunčano je vrijeme ulice glavnog grad Bosne i Hercegovine su prazne. Može se vidjeti svega nekoliko prodavača koji prema dojavi naše novinarke u doba koronavirusa prodaju sredstva za dezinfekciju 20 KM po komadu.

Tišina je zavladala i u dječijim parkovima, a roditelje koji se ipak odluče da izađu s djecom policija upozorava kako to ne bi trebali činiti.

Prodavnice rade, baš kao i ulični prodavači sokova, mjenjačnice i trafike. Pojedine apoteke iako rade na svom izlogu su napisali “trenutno nemamo hirurških maski, dezinficijenasa i hirurških rukavica”.

Na zidovima zgrada okačeni su plakati na kojima piše “Tim volontera Sarajevo – Ostanite kući. Mi dolazimo do vas! Kontakt: 060 35 32 703”.

Najpoznatija pijaca Sirano je prazna i skoro zatvorena, kako nam javlja naša novinarka.

Podsjećamo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je niz mjera koje se odnose na rad poslovnih objekata, a koje su stupile na snagu 18. marta.

Federalni štab je na jučerašnjoj četvrtoj vanrednoj sjednici donio naredbu kojom se zabranjuje kretanje osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina na području Federacije BiH. Ova naredba stupila je na snagu danom donošenja, a primjenjuj je se od 31 marta.

Jučer je u 24:00 obustavljen javni saobraćaj u cijeloj FBiH, zbog čega je Vlada Kantona Sarajevo posebnim mjerama donijela odluku o uvođenju vanrednog prijevoza za uposlenike iz sektora zdravstva i sigurnosti, uz osiguranje propisanih mjera i preporuka zdravstvene zaštite stanovništva.

Svim građanima i građankama poručuje se da ostanu kod kuće. Ukupan broj oboljelih u Bosni i Hercegovini od koronavirusa je 90, u Kantonu Sarajevo troje, a u samoizolaciji na području ovog kantona nalazi se 1080 osoba prema posljednjim podacima.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss