93f7b4540ea236a6b2e0ad38825c00b5
93f7b4540ea236a6b2e0ad38825c00b5

U ZDK uvodi se zabrana rada ugostiteljskih objekata poslije 18 sati

16.03.2020.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona nalazi se u permanentom zasjedanju, a danas je donio narednu o ograničenom radu ugostiteljskih i sličnih objekata koji će u tom kantonu do daljnjeg raditi najkasnije do 18.00 sati.

– Uvodi se zabrana rada od 18 sati navečer do devet sati ujutro. U zatvorenim prostorima, za vrijeme rada tih objekata, obavezno je držati najmanju razdaljinu od jedan metar i provoditi sve higijenske mjere. Zabranjuju se sva javna okupljanja – kazao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i član Štaba ZDK.

Istakao je da nema mjesta panici, ali se moraju poduzeti sve mjere za zaštitu stanovništva.

Precizirao je da se naredba odnosi na zabranu rada kafića, disko i noćnih klubova, restorana, kladionica i sličnih objekata.

Predsjednik Štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić istakao da je broj zaraženih osoba u tom kantonu ostao na tri prošlosedmična slučaja iz Zenice.

-Imali smo negativne nalaze po jedne osobe iz Žepča i Olova, a trenutno u proceduri imamo i jednog pacijenta iz Tešnja, koji je podvrgnut testiranju. Taj nalaz neće biti gotov do kasno večeras ili sutra – kazao je Jupić.

ZDK, dodao je, nastoji na svjetskim tržištima nabaviti zaštitnu opremu, za koju su im potrebe dostavili iz svih zdravstvenih ustanova toga kantona.

-Novac je osiguran, ali još trebamo pronaći od koga ćemo tu opremu nabaviti – kazao je Jupić.

Podsjeća i da ZDK očekuje obećanu opremu Svjetske zdravstvene organizacije, koja se pozitivno izrazila o dosadašnjem angažmanu tog kriznog štaba.

Dom zdravlja Zenica, podsjetio je direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Rasim Skomorac, sačinio je i epidemiološki upitnik, koji će svaki pacijent popunajvati na ulazu u KBZ, a nakon kojeg će se znati daljnji tretman tog pacijenta.

– Vlada ZDK osigurala je novac za nabavku tri nova respiratora, jedan anesteziološki aparat te kola Hitne pomoći – kazao je Skomorac, naglasivši kako će nova oprema biti korištena isključivo za zbrinjavanje bolesnika zaraženih koronavirusom ili onih za koje se smatra da su oboljeli.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss