b4c058650b610e178fd0a1edc09430ab
b4c058650b610e178fd0a1edc09430ab

Crna Gora bez koronavirusa, u Srbiji raste broj zaraženih

12.03.2020.

U Srbiji je potvrđen još jedan slučaj zaraze koronvirusom, tako da je ukupan broj zaraženih u toj zemlji porastao na 19.

Do danas u osam sati, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 160 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

 Od posljednjeg izvješća, sinoć u 20 sati, do jutros u osam sati, testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi koronaviiru.

Italijanski premijer Giuseppe Conte najavio je da će sve prodavnice  u Italiji biti zatvorene osim apoteka i prodavnica hrane kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Italijanski premijer je zahvalio svojim sugrađanima, jer sarađuju i pridržavaju se ograničenja i restrikcija bez koje su u utorak stupile na snagu.

 

Međutim, Konte je jučer na svom Facebook nalogu napisao da Italija “…mora da preduzme dalje korake” i naredi zatvaranje svih trgovinskih radnji osim apoteka, prodavnica hrane i drugih esencijalnih artikala”, prenosi AP.

 

Ova rigoroznija ograničenja u svakodnevnom žživotu predstavljaju najnoviji napor vlade da se odgovori na sve ozbiljnije stanje sa koronavirusom.

 

Broj oboljelih u Italiji je za tri sedmice sa tri porastao na 12.462 slučaja.

Police trgovina gotovo su poluprazne u četvrtak u Crnoj Gori gdje je stanovništvo počelo stvarati zalihe u strahu od mjera koje bi vlada mogla poduzeti protiv koronavirusa iako još nijedan slučaj nije zabilježen u toj državi.

 U želji da smiri napetosti ministrica ekonomije Dragica Sekulić pokušava uvjeriti građane da veliki trgovinski lanci imaju zalihe osnovnih namirnica za nekoliko mjeseci.

 

– Naše kompanije imaju toliko zaliha da sve stanovnike Crne Gore mogu snabdijevati nekoliko mjeseci bez ijednog uvezenog šlepera robe -saopštila je Sekulić.

 

 I iz velikih trgovinskih lanaca pozivaju građane da ne paničare, jer su im skladišta popunjena.

 

 Istodobno, državne institucije Crne Gore pokušavaju utvrditi porijeklo dezinformacija koje su u srijedu izazvale rast panike među stanovništvom, a uglavnom su se širile putem društvenih mreža.

 

– Prema informacijama kojim raspolažem nadležni utvrđuju porijeklo tih dezinformacija i autori će biti zakonski kažnjeni – saopštila je ministrica Sekulić.

 

 Crna Gora je zasad jedina država u Europi koja još nema potvrđen slučaj zaraze koronavirusom i upravo iz tog razloga jučer se društvenim mrežama proširila lažna vijest da crnogorska vlast krije slučajave zaraze.

 

 Ministar zdravstva Kenan Hrapović pozvao je građane da ne nasjedaju na takve dezinformacije ističući da je rizik od pojave koronavirusa u Crnoj Gori i dalje visok i da će, ako se utvrdi, crnogorska javnost biti odmah obaviještena.

 

 Institut za javno zdravlje Crne Gore pozvao je građane da prate priopćenja zdravstvenih vlasti.

– Ne podliježite pritiscima i izmišljenim informacijama i dozvolite zdravstvenim ustanovama da rade svoj posao. Onoga trenutka kada se otkrije prvi slučaj – javnost će odmah biti obaviještena – saopšteno je.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss