542a4b246a036e252cee43c72af1b08c
542a4b246a036e252cee43c72af1b08c

Magazinović u Parlamentu BiH: Izađite, imajte petlju, kažite ko je ubio Dženana i Davida

11.03.2020.

U zgradi Parlamentarne skupštine održava se tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH na posebnoj tematskoj sjednici koja govori o stanju u bh. pravosuđu kazao je da se treba držati poslovnika i da je Denis Zvizdić trebao upozoriti tužiteljicu da ovo nije nikakva konferencija nego sjednica najvišeg doma.

 

– Ne treba prijetiti nego hapsiti korumpirane prema dokazima, ali da pazi da joj se ne izgube dokazi kako je to često bivalo ranije. Nema potrebe da nama drži predavanje o čemu mi da raspravljamo koronavirusu ili migrantima, izvinite što od vas to tražim, ali vi ste predsjedavajući. Oni koji su pozvani u ovaj dom govorit će o onome za šta su pozvani, a ne o čemu oni žele – kazao je Magazinović.

 

On je u diskusiji kazao da je ova sjednica korisna i da je važno da predstavnici pravosuđa izađu i konačno kažu ime ubica Dženana Memića i Davida Dragičevića.

 

– Oni to znaju, ali nemaju petlju. Ova dva slučaja su najbolji dokaz gdje je pravosuđe u BiH. U Sarajevu se vodi proces za saobraćajnu nesreću, i svi znaju da je Dženan ubijen i sud dva puta to obori. Nestaju dokazi, prijeti se svjedocima, VSTV ne reaguje. Tužilaštvo bezuspješno pokazuje dokazati da je bila saobraćajna nesreća, a Sud govori da nije ubijen. Supruga od navodnog vozača je kazala da je vozač izašao pa šipkom udario Dženana, pa je povukla tu izjavu, ali je sve ostalo zapisano. Kasnije je izjavila da njen muž uopšte nije udario Dženana nego su im prijetili da to kažu, a njenom mužu gurali pištolj u usta da to prizna. VSTV nikad nije reagirao. Dr. Alija Čeljo je kazao i policiji i porodici da je Dženan udaren oštrim predmetom, nikada nije pozvan – kazao je Magazinović.

Burno je reagirala Tadić kazavši da se radi o otvorenom predmetu i da se ne smije pričati o tome. Magazinović je kazao da govori o propustima tužilaštva i da su svi toga svjesni.

 

– Stisnite petlju i kažite ovdje ko je ubio Dženana. kako objašnjavate da sto dana za Davida nije otvorena istraga. Nisu mogli naći osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo – kazao je Magazinović, pitajući kako su podmetnuti dokazi, kako su nestali.

Odgovorio je i da sudjeluju u “zaštiti ubica i imate petlju”.

– Imate petlju ovdje prstom prijetiti da ćemo svi biti pohapšeni, pa hajte krenite. Ali vi ste na uzdi političara koji su vas tamo doveli – dodao je Magazinović.

 

Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka) kazala je i da ovo nije nikakav skup.

 

– Mi imamo razmatranje dva Izvještaja Tužilaštva BiH i ne znam šta je problem. Je li došla glavna tužiteljica da nas naruži ili da priča o tim izvještajima – kazala je Marinković-Lepić.

 

Nebojša Radmanović (SNSD) kazao je da je ovo najvažnija sjednica u posljednjih 15 mjeseci.

 

– Nije dobro da ovaj Parlament pretvorimo u sudnicu. Raspravljali smo o pravosuđu i nismo imali predstavnike institucija, sada su svi tu. Ovo je vrlo važno. Raspravljamo i o napretku prema EU, jer rad pravosuđa je znak kako napredujemo. Pokazat će se danas da li mi želimo u EU ili ima onih koji koče rad pravosuđa i koji ne žele da se ono razvija u skladu sa EU vrijednostima – kazao je Radmanović, dodajući da je svjestan odvojenosti sudske, izvrše i zakonodavne vlasti, ali potrebno nam je efikasno i nepristrano pravosuđe.

Tadić: Mislim da je bilo važnije da se danas raspravlja o koronavirusu i migrantima

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss