a22110734ab35e4f7c87730d186b55ea
a22110734ab35e4f7c87730d186b55ea

Državni poslanici u srijedu o bh. pravosuđu: Prvo treba da progovorimo

09.03.2020.

Državni poslanici će u srijedu na tematskoj sjednici raspravljati o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine te radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH). Pred zastupnicima će se naći i informacija o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Ova sjednica je uslijedila nakon što je Predstavnički dom PSBiH sredinom januara usvojio zaključak poslanice Mirjane Marinković Lepić (Naša stranka) o tome da se organizuje tematska sjednica o stanju u pravosuđu i radu VSTV-a BiH, uz obavezno prisustvo predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije. Zaključak je tada podržao 31 poslanik, dok ih je osam bilo protiv, konkretnije, poslanici SNSD-a sa svojim koalicionim partnerima.

– Podloga za raspravu bio je izvještaj VSTV-a za 2017. i 2018, ali razvojem diskusije iskristalisala se potreba da se organizuje tematska sjednica o pravosuđu. Mi na istoj sjednici imamo i izvještaj Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu i to je također jedna od jako bitnih institucija, ali de facto diskusija se razvila na osnovu izvještaja o VSTV-u. Svako od nas ili barem većina nas parlamentaraca ima određena iskustva ili određene spoznaje kad je stanje u pravosuđu u pitanju, a koje se baziraju na činjenicama. Apsolutno ne podliježem nekim pričama ili informacijama iz medija, ali je činjenica da naši građani percipiraju naše pravosuđe kao jedan od najlošijih segmanata u društvu. To znam naprosto iz kontakata s ljudima, a znam i na ličnom iskustvu gdje je proces koji je imao karakter hitnosti trajao četiri godine – ističe za Oslobođenje Marinković Lepić.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović navodi da su “nažalost mehanizmi koji su na raspolaganju PSBiH ugroženi sastavom Doma naroda te će rezultati bilo kakve rasprave biti otupljeni”.

– Međutim, mi zastupnici smo glasnogovornici naroda i s pravom prenosimo percepciju javnosti o lošem osjećaju svakog čovjeka spram stanja u bh. društvu, da vlada opća nepravda. Stoga i predstavnici međunarodne zajednice koji se postavljaju kao zaštitnici ovakvog regulatora pravosuđa, VSTV-a, neće ostati slijepi na argumentiranu parlamentarnu raspravu, kao i iseljavanje stanovništva, upravo zbog osjećaja nepravde u BiH. Zato je veoma važno da se rasprava obavi i poluči adekvatne zaključke – potcrtava Mehmedović.

Marinković Lepić dodaje da se konačno treba progovoriti o problemima u pravosuđu.

Uočene anomalije

– Treba da pokažemo da nas itetako taj segment rada interesuje i da nas dotiče. I da vidimo šta se u toj oblasti može uraditi. U izvještaju VSTV-a je naznačeno da su neke stvari pokrenute ili da su urađene. Treba malo da raspravimo i o njihovim efektima, a možemo predložiti određene zakonske inicijative, jer mi samo kroz donošenje zakona možemo djelovati. Ako smo uočili određene anomalije, a anomalije je uočio i EK u svom izvještaju, anomalije su uočene u tzv. Priebeovom izvještaju, onda nam je to put i pokazatelj u kom pravcu treba da mijenjamo zakon i u kom pravcu treba da djelujemo kao parlamentarci. Ne mislim da je ovo uzaludno ili da je, kako se u narodu kaže, mlaćenje prazne slame. Prvo treba da progovorimo, a poseban segment je rad VSTV-a, otuđenog centra moći – ističe Marinković Lepić.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss