7b722bebb2a62fc4bed86076a250de30
7b722bebb2a62fc4bed86076a250de30

Čišćenje deponije Uborak moglo bi potrajati više od mjesec dana

Udruženje građana “Jer nas se tiče” je zbog građana Mostara, kako su naveli, prekinulo blokadu deponije na Uborku, te su radnici mostarskih komunalnih preduzeća krenuli sa čišćenjem ovog smeća. Ipak, imaju problem zbog nedostatka opreme, sve ide ručno te bi moglo potrajati više od mjesec dana.

– U svemu ovom je sreća što je zima, hladnije vrijeme, pa nema nekih zaraznih bolesti’ – rekao je za Bljesak.info jedan od radnika mostarskog komunalnog poduzeća koji je čistio smeće.

S obzirom na neposjedovanje odgovarajuće opreme, ovaj proces će, u slučaju da sve ostane na radnicima komunalnih poduzeća, potrajati više od mjesec dana. ‘

– Radimo sve ručno, ide jako sporo. Od vozila imamo samo mali bager kojim upravljamo, što je na ovu količinu otpada nezamislivo te će, ako to budemo radili ovim tempom, čišćenje potrajati i više od mjesec dana – govori nam jedan od djelatnika i dodaje kako im uz sve to nedostaje osnovnih uvjeta i sredstava za rad, poput lopata, maski i tomu slično.
 
Kako su i ranije istaknuli iz poduzeća J.P. Parkovi, svi ljudi su na terenu, angažirani na utovaru i odvozu smeća, radi se i prekovremeno, no to jednostavno nije dovoljno.
 
– Trenutna situacija zahtjeva veću pomoć od Grada, da se angažira dodatna ispomoć, Civilna zaštita i tomu slično. Da ne spominjem da su se i na deponiji uhvatile gužve zbog kamiona koji sad odlažu otpad. Mi sami s ovim s čim raspolažemo ćemo to raditi dosta dugoo – navodi za Bljesak.info jedan od radnika komunalnog poduzeća i apelira na Grad da im pruži potrebnu pomoć, ali i na građane da imaju razumijevanja.
 
Iz Građanske inciijative pak ukazuju na nepoštivanje ‘osnovnog dogovora’ od strane Grada i komunalnih poduzeća, te ističi kako se među deponiranim smeće, ponovno nalazi i medicinski otpad.
 
Ranije su iz JP Komos zamolili za razumjevanje i strpljivost.
 
– Veliki je i obiman posao pred našim ljudima, svaka ova deponija čeka nas, našeg komunalnog radnika, puno je i ručnog i mašinskog posla..ali smo sigurni da ćemo u skorije vrijeme srediti ovaj nered, angažirati ćemo svo raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju Prioriteti su nam vrtići, bolnice, škole… – naveli su iz ovog poduzeća.
 
Podsjećamo, Udruženje građana “Jer nas se tiče” objavilo je na svojim Facebook stranicama kako ne mogu dopustiti da svi građani Mostara ”nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih koji se nisu pobrinuli za smeće na ulicama, za razliku od drugih općina”, te su stoga odlučili deblokirati deponiju. Dodali su kako i dalje očekuju hitno uključenje Kantona i Federacije kako im je i obećano, te potpisivanje njihovih zahtjeva u što kraćem roku.
Prethodna vijest

Državni poslanici u srijedu o bh. pravosuđu: Prvo treba da progovorimo

Naredna vijest

Hadžihafizbegović najavio tužbe: Udarili ste na tvrd orah, i kada ga opet budete htjeli razbiti, teško će ići