1663779a4b208749c7d83cdef9bb1228
1663779a4b208749c7d83cdef9bb1228

Đoković podržao proteste u Crnoj Gori

Prvi teniser svijeta Novak Đoković podržao je u petak proteste Srpske pravoslavne crkve (SPC) protiv zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim crnogorska vlada želi riješiti pitanje vlasništva nad vjerskim objektima u toj zemlji.

“Pozdrav i podrška za bratski narod u Crnoj Gori”, napisao je Đoković u poruci na Twitteru, uz koju je objavio fotografiju s jedne od litija ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Mitropolija crnogorsko-primorska, ogranak Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, od početka godine svakog četvrtka i nedjelje u većini crnogorskih gradova organizuje proteste šetnje nakon večernjih molitvi, pod motom „Ne damo svetinje“, kojima prisustvuje nekoliko desetina hiljada građana i na kojima dominira srpska ikonografija.

Dok SPC tvrdi da joj država Crna Gora zakonom o slobodi vjeroispovijesti želi oduzeti imovinu, u koju između ostalog spada blizu 600 vjerskih objekata te atraktivno zemljište na crnogorskom primorju, vladini dužnosnici objašnjavaju da će Crna Gora primjenom ovog zakona „najzad uvesti pravni red u područje odnosa države s vjerskim zajednicama, afirmirajući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava, poštovanju različitosti i sloboda svih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost“.

Dijalog između crnogorske vlade i SPC-a o spornom zakonu počeo je susretom premijera Duška Markovića i mitropolita Amfilohija sredinom februara, a bit će nastavljen sastankom ekspertnih timova vlade i mitropolije 11. marta.

Zvijezda košarkaškog kluba Barcelona i nekadašnji igrač NBA Nikola Mirotić odgovorio je na poruku Novaka Đokovića.

On se zahvalio srbijanskom teniseru kazavši da Đokovićeva podrška “puno znači”.

(N1/Interview.ba)

Prethodna vijest

Znate li od kada se obilježava osmi mart

Naredna vijest

Macron: Francuski prioritet je zaštita starih osoba