Testirani učenici i nastavnici iz banjalučke škole negativni na virus korona

05.03.2020.

Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ “Branko Ćopić” u Banjaluci, koji su bili u kontaktu sa učenikom zaraženim virusom korona, negativni su na ovaj virus, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za novinare povodom situacije oko virusa korona u Republici Srpskoj, a nakon što su jutros potvrđena prva dva slučaja.

On je naglasio da je preporuka stručnog tima za djecu i nastavnike koji su testirani da budu 14 dana u izolaciji, te da se na prvu pojavu temperature jave nadležnima.

Šeranić je rekao da su muškarac i dijete kod kojih je ranije danas potvrđen virus korona u dobrom stanju i da se njihova klinička slika prati na Klinici za infektologiju UKC-a RS.

Ministar je istakao da građani treba da slušaju preporuke nadležnih zdravstvenih institucija.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će testiranje djece koja su danas testirana biti ponovljeno nakon nekoliko dana.

Zeljković je dodao da su ukupno testirane 42 osobe, među kojima i supruga muškarca kod kojeg je potvrđen virus, te da su svi testovi negativni.

Na pitanja novinara da li će škole i vrtići raditi skraćeno ili se zatvarati, Šeranić je rekao da škole treba da slušaju savjete Ministarstva prosvjete i kulture RS, te da je za sada preporuka da se nastavlja sa redovnim radom.

(Nezavisne.com/Interiew.ba)

Idi naVrh

Don't Miss