085d09161df8bebfc6e9039f7c1c07b9
085d09161df8bebfc6e9039f7c1c07b9

Korona virus stigao u Sjevernu Makedoniju

26.02.2020.

U Sjevernoj Makedoniji registrovan je prvi slučaj novog korona virusa, izjavio je ministar zdravstva Venko Filipče.

Novinarima je rekao da se razboljela jedna žena koja je prije mesec dana bila u Italiji, a već dvije sedmice je bolesna.

“Inicijalno je tretirana u tamošnjoj zdravstvenoj ustanovi, ali nije testirana na korona virus i odmah po dolasku u Sjevernu Makedoniju je došla u Kliniku za infektivne bolesti u Skoplju”, rekao je ministar.

“To mi daje za pravo da mislim da je kod nje inkubacija odavno prošla i da tokom putovanja nije predstavljala opasnost da bolest prenese drugim ljudima. Ali, postupamo po svim protokolima što znači da se provjeraju svi koji su doputovali s njom”, rekao je Filipče.

Svi ti putnici će kako je istakao ministar zdravstva, biti identifikovani, testirani na odgovarajući način i stavljeni u 14-dnevnu izolaciju.

Filipče je istakao da nema mjesta za paniku.

Naveo je da je pacijetkinja oboljela od novog korona virusa smještana u Kliniku za infektivne bolesti na odjeljenje za izolaciju i ima odgovarajuće liječenje.

Direktor Instituta Sjeverne Makedonije za javno zdravlje, Žarko Karadžovski, rekao je da je ta pacijentkinja koja je oboljela od virusa “Covid-19”, rođena 1970. godine, na teritoriji Skoplja i da je duže vrijeme boravila u Italiji.

Na konferenciji za novinare u Vladi Sjeverne Makedonije govorio je i premijer Oliver Spasovski koji je istakao da je “najvažnije to što je situacija pod kontrolom i sve državne službe su potpuno spremne da reguju na novonastale uslove”.

“Zato vas uvjeravam da nema razloga za bilo kakvu paniku, jer je uspostavljena kontrola i sistemi su u potpunosto spremni”, rekao je Spasovski.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss