Naučnici razvijaju jezivo realističnog dječjeg robota koji može “osjetiti” bol

21.02.2020.

Od Westworld-a do Ex Machine, roboti slični ljudima glavna su obilježja u mnogim blockbusterima naučne fantastike.

Sada su humanoidni roboti zapravo stvarnost i postaju životniji nego ikad.
Naučnici sa Univerziteta Osaka u Japanu razvili su jezivo realističnog dječijeg robota koji može „osjetiti“ bol.

Robot, zvan Affetto, prvi put je predstavljen 2011. godine, ali tim je sada uključio sintetičku kožu i omogućava robotu da detektuje promjene pritiska.
Istraživači, predvođeni Minoru Asadom, objasnili su: „Inžinjeri i naučnici za materijal su razvili novi taktilni senzor i pričvrstili ga na dječiji robot zvan Affetto koji ima realističan kostur lica i tijela prekriven vještačkom kožom “.
“Affetto može razlikovati meke i tvrde dodire od otkrivenih signala, a studije pokazuju da pričvršćivanje senzora kože na Affetta pomaže da se izbjegne” bol. “

Affetto na dodire odgovara raznim izrazima lica, uključujući osmijehe, mrštenje i grimase.
Govoreći u 2018. godini, Hisashi Ishihara sa Univerziteta Osaka, objasnio je: „lica robota Android i dalje su problem crne kutije: implementirani su, ali su prosuđeni samo u nejasnim i opštim uslovima.

“Naši precizni nalazi omogućit će nam efikasnu kontrolu androidnih pokreta lica, radi uvođenja nijansiranijih izraza, poput osmijeha i mrštenja.”
Iako ovo može zvučati okrutno, istraživači se nadaju da će robot u budućnosti pomoći ljudima da imaju dublje interakcije sa androidima.
Gospodin Asada dodao je: “Socijalni” roboti se programiraju da pokazuju empatične reakcije na bol kod drugih, putem oglednog mehanizma sličnog onom koji je osjećaju  ljudi.

(Mirror/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss