Od početka ove godine oko 1800 migranata stiglo u USK

07.02.2020.

Od početka ove godine na područje Unsko-sanskog kantona ušlo je više od 1.800 migranata, potvrdio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK. Prema njegovim riječima, tokom zime smanjen je priliv ilegalnih stranih državljana u ovaj kanton, ali oni i dalje dolaze i pokušavaju da se prelaskom hrvatske granice dokopaju zemalja Evropske unije.

“Policija evidentira svaki dolazak i najveći problem nam predstavljaju migranti koji su van sistema, odnosno oni za koje ne postoji smještaj. Imali smo obećanje da će se osposobiti prihvatni kapaciteti u kasarni ‘Blažuj’ i da će tamo biti obezbijeđen smještaj za te migrante. Međutim, do toga nije došlo”, kaže Kljajić. Prema njegovim riječima, oni mahom borave u napuštenim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše, a manji dio u privatnom smještaju.

Kljajić ističe kako u prihvatnim centrima nema mjesta za nove migrante i dodaje kako se neće dozvoliti proširenje njihovih kapaciteta.

Prema podacima iz policije, u prihvatnim centrima na području kantona trenutno boravi oko 3.500 migranata, a sigurnosna situacija je zadovoljavajuća, mada gotovo svakodnevno bilježe sitniji incidente čiji su počinioci migranti. Podsjećamo, Unsko-sanski kanton je djelimično rasterećen nakon što su migranti, koji su boravili u improvizovanom kampu Vučjak, izmješteni u prihvatne centre na području Sarajeva. Migrantska kriza, kako se procjenjuje, mogla bi ponovo eskalirati na proljeće, s obzirom na to da se veliki broj njih kreće prema balkanskim rutama.

(Nezavisne.com/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss