Crna Gora: Policija od sutra neće obezbjeđivati litije

Crnogorska policija donijela je odluku da u narednom periodu neće obezbjeđivati litije te da će  svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama u gradovima Crne Gore snositi organizatori.

Iz MUP-a Crne Gore navode kako u najvećem broju slučajeva ova javna okupljanja nisu prijavljena shodno Zakonu o javnim okupljanjima i javnim priredbama te da je policija pokazala visok prag tolerancije i skupove tretirala kao spontana javna okupljanja ulažući pune kapacitete na čuvanju stabinog reda i mira.

Iz MUP-a ističu i da ostvarivanje nečijeg prava, u ovom slučaju učesnika litija na ulicama širom Crne Gore, ne treba da ugrožava prava drugih građana koji u njima ne učestvuju.

“Zbog prekida u saobraćaju kretanje je potpuno onemogućeno na određenim relacijama, te se samim tim dovodi u pitanje, između ostalog, normalno funkcionisanje određenih gradskih i medicinskih službi ali i građana samih, iz čega može da proistekne i narušavanje javnog reda, saopćio je MUP.

Policija cijeni i da kriminogene strukture mogu iskoristiti u određenom trenutku zauzetost policije budući da je, kako navode, značajan dio njenih kapaciteta bio angažovan na obezbjeđivanju litija, te iskoristiti momenat za vršnje nezakonitih radnji.

“Primjetno je da veliki broj građana svoje demokratsko pravo iskazuje na miran način, ali isto tako činjenica je da litijama prisustvuju i bezbjednosno interesantna lica, lica od ranije poznata policiji po izazivanju incidenta, pojedinci i grupe građana pod dejstvom alkohola.

Osim toga, tokom litija registrovano je paljenje baklji, vatrometa i drugih pirotehničkih sredstava ali i da, po saznanjima policije, ima pojedinaca koji sa sobom nose hladno i vatreno oružje. Sve ovo može dovesti do neželjenih incidenata, prekršaja i najtežih krivičnih djela. Policija radi intenzivno na prikupljanju dopunskih saznanja o čemu će u utvrđenoj proceduri obavijestiti nadležnog tužioca. Navedene okolnosti mogu ugroziti bezbjednost svih građana i odluka nadležnog organa je u skladu sa bezbjednosnim procjenama i zakonskim ovlaštenjima”, saopćio je crnogorski MUP.

(Fena/Interview.ba)

 

Prethodna vijest

Komšić: Nadamo se da će nova metodologija ubrzati primjenu EU standarda u BiH

Naredna vijest

Više od 50 ljudi povrijeđeno u izlijetanju aviona s piste u Istanbulu