Košarac informirao Filda o prioritetima Ministarstva i Vijeća ministara BiH

27.01.2020.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Fielda.

Košarac je informirao britanskog ambasadora o prioritetima Ministarstva i Vijeća ministara BiH, baziranim na razvoju održive ekonomije, te napretku BiH ka EU, što je glavni vanjski politički cilj države.

Košarac je kazao da je u potpunosti opredijeljen da afirmiše model saradnje i visokog stepena usaglašavanja svih nivoa vlasti u BiH. Naglasio je da će Ministarstvo, koje predvodi, imati koordinirajuću ulogu u tom procesu, u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Na sastanku je istaknuto da će prioritetni zadaci biti u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma. Sagovornici su, između ostalog, ukazali i na važnost razvoja IT sektora u BiH.

Košarac i Fild osvrnuli su se i na odnos BiH i Velike Britanije nakon 31. januara, kad će Velika Britanija izaći iz EU.

U tom kontekstu usaglašeno je da u režimu trgovinskih odnosa između BiH i Velike Britanije, kao i režimu investicija neće biti promjene u tranzicionom periodu do kraja 2020. godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Pročitajte i ovo: Evo zašto je glad povezana sa ljutnjom

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss