6cbbe44dbe34b84e3dc64f8324c2b4b2
6cbbe44dbe34b84e3dc64f8324c2b4b2

Merkel: Zaštita klime pitanje je opstanka planete

23.01.2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da bi zaštita klime mogla postati pitanje opstanka Evrope i kompletne planete.

– Pitanje da li ćemo biti u stanju da ostvarimo ciljeve Pariškog sporazuma moglo bi postati pitanje opstanka. To je razlog što smo prisiljeni da djelujemo – izjavila je Merkel na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kancelarka je kazala da bi svijet trebao djelovati zajednički, ali da istovremeno svaka zemlja mora dati svoj doprinos kako bi pomogla da Evropa postane “klimatski neutralna” do 2050.

– To su očigledno transformacije džinovskog istorijskog obima. Te transformacije u osnovi znače da ćemo u narednih 30 godina morati da napustimo kompletan način poslovanja i života na koji smo se navikli u industrijskom dobu – kazala je Merkel.

Ona je upozorila na sukobe u vezi s borbom protiv klimatskih promjena između onih koji negiraju klimatske promjene i onih koji to smatraju vodećim prioritetom. Kazala je da obje strane trebaju nastaviti da razgovaraju među sobom.

Komentirajući pokrete mladih protiv klimatskih promjena, Merkel je izjavila da se nestrpljenje mladih mora prihvatiti na “pozitivan i konstruktivan način”, prenosi Associated Press.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss