Optužnica protiv Popovića: Nanio štetu budžetu u vrijednosti od 20.000 KM

užitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Čede Popovića (1964.) iz Banjea Luke koji se tereti da je neovlašteno prometovao većom količinom akciznih proizvoda, tržišne vrijednosti oko 20.000 KM, te time ostvario nezakonitu imovinsku korist i nanio štetu Budžetu BiH.

Optuženi se tereti da je 19.11.2019. godine, na području Banje Luke, u svom vozilu i objektima koje je koristio, posjedovao radi dalje prodaje na ilegalnom tržištu veću količinu cigareta raznih marki bez odgovarajućih akciznih markica države BiH, kao i paketa rezanog duhana, ukupne tržišne vrijednosti  oko 20.000 KM.

Cigarete i duhan su pronađeni prilikom kontrole koju su proveli policijski djelatnici MUPRS-a.

U optužnici se navodi da je optuženi postupio protivno članku 25. stavak 1. Zakona o akcizama u BiH jer se navedene duhanske prerađevine, u smislu odredbi  Zakona o akcizama u BiH, smatraju akciznim proizvodom i prije stavljanja u promet, moraju biti obilježene akciznim markicama, na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo – nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Kada u Bosnu i Hercegovinu ponovo stiže snijeg

Naredna vijest

U Kini 9 osoba umrlo od koronavirusa, prijavljeno 440 slučajeva upale pluća