Izrada projekta za dionicu Prve transverzale od tunela Kobilja Glava do Vogošće

22.01.2020.

Izrada glavnog projekta za dionicu Prve transverzale od tunela Kobilja Glava do Jošaničke petlje najavljena je danas na sastanku Operativnog tima za izgradnju ove izuzetno značajne saobraćajnice za Kanton Sarajevo.

– Sve predradnje koje se tiču donošenja prostorno-planske dokumentacije su realizirane, jer je za ovu dionicu pomenuta lokalna zajednica već donijela četiri prostorna plana – istakao je direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić, a potvrdio načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

 Također je za sutra najavljen i sastanak u toj općini, gdje će se definisati konkretni koraci za izmještanje gasovoda sa lokaliteta na kojem je planiran izlaz iz tunela Kobilja Glava.

 Kako je istakao direktor Direkcije za ceste Selmir Kovač, u toku je demontaža objekata u krugu nekadašnjeg depoa GRAS-a.

  Premijer Edin Forto je kazao kako je podrška ovim aktivnostima neupitna jer se radi o realizaciji jako važnog koraka u gradnji ovog mega-projekta, te zatražio raspisivanje javnog poziva za izradu pomenutog   idejnog rješenja, kao i za sve potrebne studije.

 Predstavnici Općine Centar za izrazili očekivanja da se za mjesec dana očekuje rješavanje žalbenog procesa firme Penny Plus koja se žalila na parcelizaciju, a koju je Općina Centar uspješno završila na dionici od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić, u što su aktivno uključeni i predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove.

– Riješeno je imovinsko-pravno pitanje vezano za eksproprijaciju sedam nekretnina na istoj dionici, dok je započet proces za još sedam te se rješenja ovih pitanja za njih pet očekuju vrlo brzo – naglasio je savjetnik načelnika Općine Centar Mustafa Resić.

Iz Zavoda za izgradnju su najavili da sutra i službeno preuzimaju prvi privatni objekt koji bi se za narednih desetak dana trebao rušiti.

Istakli su i kako su dogovorene aktivnosti na regulaciji potoka Sušica sa ministrima privrede, saobraćaja i predstavnicima Zavoda za izgradnju KS.

Održani su i pojedinačni sastanci na kojima je dogovoreno izmještanje visokonaponskog kabla za naselje Velešići, saopćeno je iz Press službe KS.

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss