Trump za tri godine imao skoro 16.000 “netačnih ili obmanjujućih” izjava

Američki predsjednik Donald Trump je u tri godine svoga mandata čak 15.843 puta dao “netačnu ili obmanjujuću” izjavu.

Ovakav Trumpov trend “spekulativnih” izjava bio je u konstantnom porastu od 20. januara 2017. godine, kada je preuzeo dužnost prvog čovjeka SAD-a, navodi list Washington Post.

Trump je u prvoj godini svoje dužnosti upotrijebio 1.999 “netačnih ili obmanjujućih” izjavu, u drugoj godini 5.689, a u 2019. godini je dao čak 8.155 takvih izjava.

Među posljednjim takvim izjavama Trumpa je i njegov govor na godišnjoj konferenciji Američke federacije poljoprivrednika tokom kojeg je iznio 20 tvrdnji, a tom prilikom je lažno prenio trgovinske sporazume s Japanom i Kanadom.

U vezi s istragom zbog navodne Trumpove prijetnje Ukrajini i traženje od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i trenutnog kandidata za predsjednika na izborima 2020. godine, Trump je zabilježio čak 1.000 “pogrešnih ili obmanjujućih” izjava.

Od svakih pet Trumpovih tvrdnji jedna se odnosi na američku ekonomiju, a od svakih šest jedna se odnosi na migrnate.

Trump je u svojim izjavama čak 184 puta ustvrdio da je donio najveći zakon o smanjenju poreza u povijesti SAD-a, iako je to bilo osmo najveće smanjenje poreza u historiji SAD-a.

(Anadolija/Interview.ba)

Prethodna vijest

Ministar Košarac i ambasador Russon: Jačati ekonomsku saradnju BiH i Francuske

Naredna vijest

Vučić: Srbija neće da bude lak plen, zato kupuje odbrambeno oružje