f219f3b5b75359e1072c1b17e9c898d7
f219f3b5b75359e1072c1b17e9c898d7

Doktor Golić se suočava sa kaznom od deset godina zatvora

21.01.2020.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je mjeru jednomjesečnog pritvora za načelnika klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske Darka Golića, osumnjičenog za krivično djelo obljuba nad nemoćnom osobom.

Doktor Golić, poznati regionalni anesteziolog, suočava se sa teškim optužbama da je napastvovao pacijenta koji je 50 dana bio u komi. Pred tužiocem se branio ćutanjem u znak, kako kaže, protesta.

Sa lisicama na rukama, u pratnji policije doktor Darko Golić doveden je pred tužioca. Na teret mu se stavlja obljuba nad nemoćnom osobom, u konkretnom slučaju 35-godišnjim muškim pacijentom. Golić se branio ćutanjem, u znak protesta. Advokatu je ranije rekao da je on obavio svoju ljekarsku dužnost i pacijenta probudio iz kome.

“Darko Golić, nakon 52 dana kome, spasao je život čovjeku. Deset godina je rukovodilac i nije član režimske stranke”, ističe Jevto Janković, advokat.

Materijalni dokazi biće ključni u slučaju protiv anesteziologa sa 35 godina radnog iskustva, koji se sada suočava sa teškim otužbama za polno uznemiravanje pacijenta u komi. Porodica pruža podršku.

“Pravda je spora, ali dostižna”, poručuje Dragomir Golić, brat osumnjičenog doktora.

Doktori Kliničkog centra, kolege Golićeve, nisu bile raspoložene da govore o slučaju. Sam Golić poznat je kao jedan od najboljih anesteziologa u regiji, te je samo krivično djelo koje mu se stavlja na teret šokiralo javnost.

Iz UKC RS saopštavaju da preduzimaju sve zakonske mjere protiv radnika osumnjičenog za neetičko ponašanje prema pacijentu. Ističu kako je “pacijent svetinja”.

“Mi smo od strane dežurnog osoblja dobili informacije da se naš jedan radnik u najmanju ruku neetički ponašao prema pacijentu… Rukovodstvo je odmah obavijestilo nadležne organe, jer nam je želja da se to ispita i da se dođe do istine”, kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS.

Advokat osumnjičenog Golića odbio je da kaže ko bi doktoru želio namjestiti ovakav slučaj. Krivičnim zakonikom Republike Srpske u članu 167. za djelo obljuba nad nemoćnom osobom predviđena je kazna od dvije do 10 godina.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss