17608a9a4de7db8bdc337fb9c9034261
17608a9a4de7db8bdc337fb9c9034261

Gradsko vijeće Zenica danas odlučuje o sudbini Zenicatransa

16.01.2020.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica raspravljaće se o prijedlogu budžeta za 2020. godinu, u sklopu kojeg se očekuje da će proći amandman klubova stranaka koje čine većinu, a kojim bi se za pomoć JKP Zenicatrans – Prevoz putnika Zenica trebala izdvojiti dva miliona maraka.

I dok radnici iščekuju ishod sjednice koja bi mogla značiti opstanak firme ili njen kraj, pojavljuju se informacije proizašle iz sukoba na relaciji Fuad Kasumović – SDA. Tako je gradonačelnik najavio deblokadu Autobuske stanice uz asistenciju policije, do čega nije došlo. Potom se oglasio kantonalni ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić, koji je rekao da policija “radi u interesu zaštite građana, nikako na provođenju sile nad njima”, da bi Gradska uprava pozvala ministra da se “suzdrži od zloupotrebe funkcije u svrhu politizacije”.

Nakon toga je Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije BiH, izjavio da su došli do dokumentacije koja “predstavlja nepravilnosti”, da je nisu mogli objaviti jer predstavlja poreznu tajnu, te da im menadžment Zenicatransa nije dao saglasnost za to. Darmin Terzić, direktor Zenicatransa, kaže da ne zna šta bi podrazumijevala poreska tajna preduzeća, te da saglasnost za objavu povjerljivih informacija mora dobiti od najmanje jednog izvršnog direktora kako je regulisano Statutom preduzeća, što on nije dobio.

– Ako Porezna uprava FBiH raspolaže podacima da se nije radilo po propisima, da je poslovanje vršeno na štetu preduzeća, pozivam ih da podnesu krivične prijave protiv svih onih koji su to radili i uključe sve istražne organe – ističe Terzić.

(Oslobođenje, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss