Ljubica Miljanović i Sanja Vulić nove zastupnice u Zastupničkom domu PSBiH

Ljubica Miljanović i Sanja Vulić od danas će biti zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

One će, nakon što su danas na početku sjednice tog doma položile zakletvu, u poslaničkim klupama ‘zamijeniti’ Stašu Košarca i Vojina Mitrovića koji su imenovani na ministarske funkcije u Vijeću ministara BiH.

Staša Košarac imenovan je za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Vojin Mitrović za ministra komunikacija i prometa BiH.   

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je na početku sjednice informirao zastupnike da je Centralna izborna komisija BiH utvrdila prestanak mandata Staši Košarcu, zastupniku u Predstavničkom domu zbog imenovanja za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a upražnjeni mandat dodjeljen je Ljubici Miljanović kao sljedećem kvalificiranom kandidatu s liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Također, CIK BiH je utvrdio prestanak mandata Vojinu Mitroviću, zastupniku u Zastupničkom domu PSBiH zbog imenovanja za ministra komunikacija i prometa BiH, a upražnjeni mandat dodjeljen je Sanji Vulić kao sljedećem kvalificiranom kandidatu s liste SNSD-a.

Predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić je Ljubici Miljanović i Sanji Vulić uručio Uvjerenja o dodjeli mandata, nakon čega su one položile zakletvu.

Nakon toga, pristupilo se utvrđivanju dnevnog reda današnje sjednice.

Potvrđivanje imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine trebalo se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, ta tačka skinuta je s dnevnog reda, na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Naime, predsjednik Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) zatražio je jučer na sjednici Kolegija u proširenom sastavu, da bude skinuta tačka dnevnog reda u vezi s imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu.        

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je jučer, nakon sjednice proširenog kolegija, kazao da očekuje da će ovlašteni predlagač povući tu tačku kako bi se ona ponovo vratila na narednu sjednicu, koja će biti početkom februara, a do tada ima dovoljno vremena za dodatna i potrebna usaglašavanja u vezi s tim imenovanjem.

U toku je rasprava o predloženom dnevnom redu.  

(Fena, Interview.ba)

Prethodna vijest

Gradsko vijeće Zenica danas odlučuje o sudbini Zenicatransa

Naredna vijest

Brčić: Nova većina pokazala neodgovornost prema građanima