8e41531e273a6ca73eddb0e582dee670
8e41531e273a6ca73eddb0e582dee670

Dom naroda PS BiH: Munib Jusufović umjesto Fahrudina Radončića

15.01.2020.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas na sjednici koja je počela u Sarajevu imenovanje članova u zajedničke komisije oba doma PS BiH kao i članove delegacija za međunarodne institucije.

Potrebno je imenovati, između ostaloga, članove delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), a upravo to pitanje problematizirano je već duže vrijeme zbog čega je bilo onemogućeno da BiH učestvuje na zasjedanju tog tijela.

Delegati bi na sjednici u srijedu trebali imenovati i bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE), u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) te Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja (PSF).

Na dnevnom redu je i izbor članova šest zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i to za zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te za ljudska prava.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović kazao je uoči sjednice da su članovi kolegija oba doma to pitanje razmatrali na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija kako bi te odluke bile potvrđene na današnjoj sjednici Doma naroda i sutra na sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Time bi se okončao proces imenovanja kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, zaključio je Čović.

Pred delegatima Doma naroda PSBiH zakletvu je položio Munib Jusufović iz Saveza za bolju budućnost (SBB) koji će u Klubu Bošnjaka zamijeniti Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a, nakon što je on imenovan za novog ministra sigurnosti BiH.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss