Putin domaćin razgovora s Merkel o Bliskom istoku, Libiji, Ukrajini

11.01.2020.

Ruski predsjednik Vladimir Putin očekuje u subotu njemačku kancelarku Angelu Merkel u Moskvi gdje će razgovarati razgovarati prvenstveno o iransko-američkim napetostima i ratu u Libiji u kojem Berlin želi igrati ulogu mirovnog posrednika, najavljuju agencije.

Glavna tema razgovora bit će “situacija u Siriji i Libiji, kao i eskalacija napetosti na Bliskom istoku nakon američkih zračnih udara na bagdadsku zračnu luku 3. siječnja”, najavio je Kremlj.

U američkom zračnom napadu ubijen je iranski general Kasem Sulejmani, čime se povećava strah od novog sukoba u regiji jer je Iran odgovorio ispaljivanjem projektila na američke snage u Iraku.

Nekoliko dana nakon američkog napada, ukrajinski zrakoplov srušio se ubrzo nakon polijetanja pored Teherana i u subotu je Iran priznao da je nenamjerno, ljudskom pogreškom, srušio avion.

Merkel želi razgovarati o “trenutnim žarištima kriza” na Bliskom istoku, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert ranije ovaj tjedan. “Rusija je važni akter na svjetskoj pozornici. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, nužna je za rješavanje političkih sukoba”, rekao je Seibert, kako prenosi njemačka agencija dpa.

Njemački šef diplomacije Heiko Maas, koji također stiže na razgovore u Moskvu, rekao je da je eskalacija napetosti “ključan razlog” sastanka Merkel-Putin. Berlin želi igrati ulogu posrednika u krizi, ne želi da se ta zemlja pretvori u “drugu Siriju”, prenosi francuska agencija AFP.

Dvoje čelnika sastalo se zadnji put prošli mjesec u Parizu radi ponovnih razgovora o prekidu vatre u ratom pogođenoj istočnoj Ukrajini.

Rusija je također izrazila potporu njemačkome mirovnom planu u sukobom zahvaćenoj Libiji.

Merkel ima jedan od najduljih radnih odnosa s Putinom, od svih svjetskih vođa.

S obzirom na njezin tečan ruski i njegovo vladanje njemačkim jezikom – Putin je radio kao dužnosnik KGB-a u Dresdenu – dvoje svjetskih čelnika mogu razgovarati bez prevoditelja.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss