74e2828f012f94b2733d1f8c4892c404
74e2828f012f94b2733d1f8c4892c404

Tužilaštvo BiH nije uradilo posao: Ne pitajte za Davida i Slavišu Krunića, obilježavajte 9. januar

Bosna i Hercegovina je sigurno jedina zemlja u kojoj se odluke glavne sudske institucije ne poštuju. Vlasti u Republici Srpskoj (RS) jučer su ponovo proslavile 9. januar, Dan RS-a, iako ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Ipak, bez mnogo pompe i protivljenja – ovaj dan se obilježio prilično mirno, za razliku od prošlih, kada su mladi SNSD-a izradili pasoš ovog entiteta, učesnici su se pozivali na paradu SMS porukama, dio Oružanih snaga BiH učestvovao je u ovog događaju, protiv čega je podnijeta i krivična prijava. Naši sagovornici, analitičarka Svetlana Cenić i novinar Avdo Avdić, smatraju da su nadležne bh. i međunarodne institucije ipak trebale uraditi svoj dio posao.

– Međunarodna zajednica više i ne reaguje, zadovoljni su jer je formirana vlast, bit će kredita, najavljeno koješta, potpisan i Program reformi, odnosno ANP, s time završavaju sve i uvek je isto objašnjenje to su vaši legitimni predstavnici, i to treba rešiti, svi smo oguglali na to – rekla je Cenić.

Kaže da “svi sve znaju i onda se reaguje samo u tom momentu”.

– Obično reakcije dođu iz Federacije BiH i onda iz RS-a dođe inat, što ide na ruku vlastima. Svaka žestoka reakcija iz FBiH ide na ruku vladajućoj strukturi u RS-u tako što svom pučanstvu, glasačima i narodu objašnjavaju da treba još žešće braniti, izdržite, budite gladni, nemojte pitati za pare, nemojte pitati zašto mi bolje živimo nego vi, ni zašto nema sloboda svih mogućih ni ljudskih prava, nemojte pitati za Davida ni Slavišu Krunića, nije vreme, vidite da mi branimo Republiku Srpsku, a drska i mrska FBiH i Sarajevo evo skaču na nas – FBiH i Sarajevo evo skaču na nas poručuje ona.

Podsjetila je i na jučerašnji govor predsjednice RS-a Željke Cvijanović i jer ju je dojučerašnji opozicionar Dragan Čavić podržao.

Podsjetimo, Cvijanović je rekla kako “Srpska traje već 28 godina i nastavit će da traje za sva vremena”, dok je Čavić poručio da je rekla “istinu koja se do sada nije čula”.

Kako je napomenula Cvijanović, lider NDP-a je odbio odgovoriti na pitanje “šta je teže: glasno pričati ili glasno ćutati?”.

– Što manje reakcije, to manje ima alata, poluga vladajućih strukturi u RS-u da tera inat i time mobilizuje svoje glasače – napomenula je.

Cenić je dodala i kako su svi svjesni presude Ustavnog suda BiH.

– Onaj koji treba da brani Dejtonski ustav i institucije ugrađene u Dejtonski ustav, a to je Ustavni sud, taj ne radi svoj posao. Uvek nam kažu svi da je visoki predstavnik (op.a.Valentin Inzko) koji je jedini ovlašten da tumači i brani Dejton, vidimo kako to radi, gde je Inzko kao čuvar, gde je šef delegacije EU (op.a. Johann Sattlerda) kaže čekajte Ustavni sud, rečeno je nešto – pita se ova analitičarka.

Napominje i kako ipak svi završe zajedno u koalicijama.

– A kada ih pitate zašto ste u koaliciji ako je to tako, kažu morate sa nekim, šta ćete i samo to jača i jedne i druge – kaže ona.

Jedina potrebna reakcija je Tužilaštvo BiH

Avdić, s druge strane, smatra da je upravo problem jer se očekuje reakcija međunarodne zajednice, umjesto “jedine institucije unutar BiH koja bi trebala reagirati, a to je Tužilaštvo BiH”.

– Nepoštivanje ili neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH je krivično djelo. Tužilaštvo za manje gluposti formira predmete koji naravno nisu rezultirali ničim, u ovom slučaju se uopšte ne oglašavaju – napominje on.

Kaže da je nekada to “barem bilo saopštenje da je formiran predmet oko nepoštivanja odluka, a ove godine nisu ni to saopštili, situacija se promijenila nagore”.

– Jedina reakcija koju treba očekivati i na kojoj treba insistirati je Tužilaštva BiH da postupa u skladu sa zakonom, sve druge reakcije ne znače ništa, treba neko da poduzme konkretne aktivnosti – zaključio je on.

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)

Prethodna vijest

Salmiru Kaplanu dvije godine zatvora zbog prekida izbora u Stocu

Naredna vijest

Dević: Najodgovornije bi bilo da Forto podnese ostavku