Čelik posjetio Ilidžu i Hadžiće: Ne želimo da se stvaraju vještačke ekonomske krize

09.01.2020.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik posjetio je danas općine Hadžići i Ilidža, gdje je s načelnicima razgovarao o saradnji i najvažnijim projektima.

– Svaka lokalna zajednica nam je bitna i radit ćemo s njima kako bi došli do najboljih rješenja za zakone o lokalnoj samoupravi i pripadnosti javnih prihoda – rekao je Čelik.

Najavio je da će u narednom periodu, najviše šest mjeseci, imati mnogo sastanaka u vezi ta dva zakona.

– Bez obzira na sve, rebalans budžeta za 2020. godinu će pratiti lokalne zajednice, jer kanton u saradnji sa lokalnim zajednicama može unaprijediti život građana – poručio je Čelik.

Smatra da općina Hadžići ima potencijala za izgradnju industrijske zone, te da joj treba još nekoliko značajnih projekata, kao što su izgradnja vodotoka, kanalizacione mreže i putne infrastrukture. Ti projekti nisu uvršteni u ovogodišnji budžet, ali je Čelik najavio podržati neke u saradnji s načelnikom Hamdom Ejubovićem.  

Sa načelnikom općine Ilidža Senaidom Memićem je također razgovarao o nekoliko projekata, a najznačajim smatra izgradnju tramvajske pruge prema Hrasnici. Kaže da se dugo o tome govori i da je vrijeme da bude realizirano.

Razgovarali su i o vertikalnom transportu na dvije destinacije. Jedna je Vrelo Bosne – Golo brdo, a druga Hrasnica – Hrasnički stan – Veliko polje – Bjelašnica.

Načelnik Hadžića Hamdo Ejubović je tražio da se zakonski uredi oblast lokalne samouprave. Naglasio je da su dosadašnja zakonska rješenja koje je donosila Skupština Kantona Sarajevo zadirala u nadležnost lokalne samouprave.

– To nam otežava rad i mi od novog rukovodstva zahtijevamo da se to ispravi – rekao je Ejubović.

Memić je naglasio da vjeruje u budućnost Kantona Sarajevo.

– Ne želimo da se stvaraju vještačke ekonomske krize, da sami sebi odmažemo – rekao je Memić te istakao da podržava novu skupštinsku većinu i poziva raniji saziv da štiti dignitet.

(Fena, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss