665038ef3f33718594773fb6b1e055ef
665038ef3f33718594773fb6b1e055ef

Trump: Nove sankcije Iranu dok ne promijene ponašanje

08.01.2020.

Sve dok sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Iran neće imati nukelarno oružje, započeo je Donald Trump svoje obraćanje naciji povodom posljednjih napada Irana na američke vojne mete.

– Niti jedan Amerikanac ni Iračanin nije povrijeđen u napadima iranskog režima. Svi naši vojnici nalaze se na sigurnom, a materijalna šteta nanijeta bazama je minimalna zahvaljujući sistemima za rano upozorenje – izjavio je Trump.

Kazao je kako se čini da se Iran povlači, što je pohvalio. Također je pozdravio hrabrost svih vojnika stacioniranih u Iraku. 

– Od 1979. godine mnoge države tolerišu Iran i njegovo destruktivno ponašanje. Ti dani su odbrojani. Oni prijete civiliziranom svijetu, a mi to ne možemo dopustiti – kazao je on.

Prošle sedmice smo zaustavili nemilosrdnog teroristu. 

– Ja sam naredio eliminaciju generala Soleimanija. On je planirao nove napade, ali smo ga zaustavili. Ima iransku i američku krv na rukama. Njegovim uklanjanjem smo teroristima poslali snažnu poruku – kazao je Trump, dodavši da Amerika cijeni živote svojih ljudi.

Trump je najavio nove ekonomske sankcije Iranu koje će biti “na snazi dok Iran ne promijeni ponašanje”.

Pozvao je zapadne države da prekinu sve dogovore s Iranom vezano za nulearno oružje.

 

Trump se obraća naciji povodom iranskog napada

 

– Mi trebamo pomoći Iranu da ostvare svoj puni potencijal kao faktor stabilnosti u regiji. Oni sada siju samo teror i razdor – kazao je američki predsjednik. 

Trump je također najavio da će pozvati NATO da ima aktivniju ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

 

(Fena/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss