Dunja Mijatović: One koji šire mržnju je potrebno hitno i efektivno procesuirati

08.01.2020.

Zgrožena sam najnovijim provokacijama i govorom mržnje u Srebrenici, Višegradu i Bratuncu, koji su se čuli iz automobila koji su vozili kroz ove gradove i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, navodno u slavu pravoslavnog Božića, napisala je Dunja Mijatović, Komesar za ljudska prava pri Vijeću Europe, na svom Facebook profilu.

“Ovi se incidenti ponavljaju iz godine u godinu a politički vrh Republike Srpske ih ne osuđuje, niti agencije zadužene za sprovođenje zakona reaguju na njih. Povrh svega toga, počinioci ovakvog kriminalnog ponašanja ostaju nekažnjeni”, poručila je Mijatović.

Dalje navodi da nedostatak reakcije na ove i slične zločine iz mržnje koji su počinjeni u ranijim godinama samo je ohrabrio nacionaliste da prošire svoje platforme i na one koji poriču srebrenički genocid i druge ratne zločine počinjene nad Bošnjacima, degradirajući žrtve tih zločina.

“Pozivam vlasti da shvate ozbiljnost situacije te da preduzmu konkretne mjere. One koji šire mržnju je potrebno hitno i efektivno procesuirati, te vlasti trebaju zauzeti jasan stav protiv trenutnog javnog diskursa koji širi podjele, strah i ponižava druge, umjesto da propagira pomirenje”, poručuje Mijatović.

Ona ističa da je zastrašujuće je da 25 godina nakon srebreničkog genocida još uvijek postoje vlasti u regiji koje dopuštaju i odobravaju takva zločinačka ponašanja, i ne djeluju kako bi osigurale zaštitu za sve ljude, uključujući i povratnike.

Pročitajte i ovo: Mijatović: RS i nekoliko kantona odbijaju preuzeti odgovornost, stanovništvo u Hadžićima svijetli primjer

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss