551f03cb37989d171e994eb552a0a351
551f03cb37989d171e994eb552a0a351

Dizdarević: Trump pokazuje aroganciju i silu koja zabrinjava

06.01.2020.

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević smatra da na površinu izbija nešto što je možda čak iznad i izvan samog sukoba između Amerike i Irana.

– Odgovor koji je američki predsjednik Trump poslao uvodi cijelu planetu u potpuno novu situaciju. Zaprijetiti nekome da će mu rušiti historijske i kulturne spomenike nešto je s čime se suočavamo prvi put u novijoj historiji, od države ne više od terorista – naglasio je Dizdarević.

Kako je kazao čini se ‘da su se pogubili svi mogući parametri civilizacijski, da ne kažem kulturološki i ljudski, u kojima se jedna sila ispostavlja kao mjera svega na svijetu, koja može uraditi šta god hoće.’

– Čak se i u Americi diže glas protiv toga. Nikad niko nije pokazao tu vrstu arogancije i sile koja zabrinjava mnogo više nego sami direktni sukob. Da ima dobre volje i želje da se spusti lopta, to bi se i uradilo  – upozorio je.

Dizdarević smatra da su ‘Tramp i njegova administracija u svakom slučaju gubitnici, u svemu ovome’ te ističe ‘nikad nisu uspjeli da ostanu tamo gdje su ušli kao osvajači.’

– Neće tako ni u ovom slučaju. Hoće li cijena biti veća ili manja, vidjet će se. Jednostavno, riječ je o gubljenju kompasa u odnosu na svjetsku realnost – mišljenja je Dizdarević.

Što se samog vojnog mogućeg ishoda tiče, Dizdarević misli da je ‘i tu stvar jasna, Amerikanci mogu parcijalno da napadnu neke ciljeve u Iranu, i oni time neće poraziti Iran.’

– Šta je iznad parcijalnog napada, atomska bomba. Nisam siguran da je situacija takva, da je dotle došlo – istaknuo je Zlatko Dizdarević.

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević bio je urednik sarajevskog ‘Oslobođenja’ i dugogodišnji dopisnik s Bliskog istoka, glavni urednik sedmičnika ‘Svijet’ i ‘Nedjelja’. Bio je ambasador BiH u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu. Autor je više knjiga.

Pročitajte još: 

Motel Man kod Tuzle pretvoren u privremeni migrantski centar

(Vijesti.ba/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss