4f1df761ab4f611a518904534c9ade73
4f1df761ab4f611a518904534c9ade73

Građani Švicarske protiv prijedloga da se ukine sloboda kretanja za građane EU-a

05.01.2020.

Većina Švicaraca protivi se referendumskoj kampanji koju je pokrenula krajnja desnica, a kojom se traži ukidanje slobode kretanja za građane Europske unije, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju.

Stranci u Švicarskoj čine četvrtinu stanovnika i mnogi time nisu zadovoljni, no nametanje ograničenja za građane EU-a bilo bi kršenje bilateralnih sporazuma s Unijom koji Švicarskoj olakšavaju pristup europskom tržištu.

U svibnju se očekuje obvezujući referendum o tome treba li Švicarska povratiti kontrolu nad imigracijom, bude li potrebno po cijenu ukidanja sporazuma o slobodi kretanja koji je u cijelosti stupio na snagu 2007.

Glasanje traži krajnje desna Narodna stranka, koja je najveća u parlamentu i ima dva od sedam mjesta u saveznom kabinetu.

Referendum se smatra svojevrsnim švicarskim Brexitom.

Ispitivanje javnog mnijenja Tamedije, provedeno putem interneta na oko 11.000 građana širom zemlje, pokazalo je da se prijedlogu protivi 58 posto ispitanika. Podržava ga njih 35 posto, a 7 posto nije imalo mišljenje o tome. Margina pogreške je 2 postotna boda.

Borba protiv referendumske kampanje prioritet je švicarske vlade, koja nastoji odnose s EU-om postaviti na nove temelje.

Bruxelles želi da Švicarska usvoji novi sporazum po kojem bi rutinski usvajala pravila zajedničkog europskog tržišta i koji bi uspostavio učinkovitiju platformu za rješavanje sporova.

Švicarska vlada već mjesecima odugovlači nastojeći postići unutrašnjepolitički konsenzus o tom pitanju, što ljuti Bruxelles, a izazvalo je i spor zbog prekograničnog trgovanja dionicama.

Sporazum je izazvao veliko protivljenje na cijeloj političkoj sceni, od inače proeuropskog lijevog centra do protueuropske krajnje desnice. Kritičari tvrde da zadire u švicarski suverenitet u tolikoj mjeri da nikada neće proći parlament ili referendum.

Tamedijino ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da 39 posto ispitanika želi da se o sporazumu ponovno pregovara, da ih 24 posto želi da ga se brzo potpiše, a 24 posto da ga se u cijelosti odbaci.

Švicarci su 2014. podržali uvođenje kvota za useljavanje iz EU-a, ali je parlament zaobišao krizu s Bruxellesom usvojivši odredbe koje prednost pri zapošljavanju daju radnicima koji su u Švicarskoj registrirani kao nezaposleni. To je razljutilo Narodnu stranku i dovelo do zahtjeva za novim referendumom.

Pročitajte još: 

Uhapšen Malčanski berberin Ninoslav Jovanović

(N1/Interview.ba)

 
Idi naVrh

Don't Miss