Skok cijena nafte iznad četiri posto nakon ubojstva Sulejmanija

03.01.2020.

Cijene nafte skočile su krajem tjedna na međunarodnim tržištima više od četiri posto, nakon američkog zračnog napada u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, što je povećalo zabrinutost zbog eskalacije regionalnih napetosti i mogućeg ometanja isporuka sirove nafte.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 4,2 posto ili 2,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,08 dolara, nakon što je u ranijoj trgovini dosegnula 69,50 dolara.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla za 2,53 dolara ili 4,1 posto, na 63,71 dolar, a nešto ranije se popela na najvišu razinu od travnja prošle godine, od 64,09 dolara.

Stanje u Iraku zaoštreno je nakon zračnog napada na Bagdad i ubojstva moćnog iranskog čelnika Kasema Sulejmanija te zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei i predsjednik Irana Hasan Rohani obećali su da će se osvetiti za smrt generala, kojega SAD smatra teroristom i odgovornim za smrt više stotina američkih vojnika.

“Očekujemo da će sukobi umjerenih do niskih razina trajati najmanje mjesec dana i vjerojatno će ostati ograničeni na Irak. Također je vjerojatno da će Iran nastaviti uznemiravati komercijalne plovidbe u Perzijskom zaljevu a možda će pokrenuti i vojne vježbe i privremeno remetiti brodski promet,” rekao je iranski analitičar Euroasie Henry Rome.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu u petak je pozvalo sve građane da odmah napuste Irak zbog pojačanih napetosti. Deseci američkih građana koji rade za strane naftne kompanije u iračkom gradu Basri spremaju se napustiti tu zemlju.

Sva naftna polja u Iraku normalno funkcioniraju, a napadi nisu utjecali na proizvodnju i izvoz nafte, priopćilo je iračko ministarstvo za naftu i dodalo da djelatnici drugih nacionalnosti ne odlaze.

Uz daljnju eskalaciju koja je vjerojatna, očekujemo zadržavanje barem neke premije na rizik, navodi u svojoj bilješci JBC Energy.

Sulejmanijeve elitne snage Quds i postrojbe povezane s njima u Iraku, Libanonu i Jemenu imaju dovoljno sredstava za višestruki odgovor.

U rujnu su američki dužnosnici optužili Iran za raketni i bespilotni napad na naftne instalacije Saudi Aramca, saudijskog državnog energetskog giganta i najvećeg svjetskog izvoznika nafte. Trumpova vlada tada je reagirala žestokom retorikom i prijetnjama.

U međuvremenu je Rusija zaustavila isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama zbog spora oko ugovora koji također prijete velikim ruskim isporukama u zapadnu Europu koje prolaze kroz tu zemlju. No dva izvora kazala su da je tranzit ruske nafte u Europu preko Bjelorusije za sada neometan.

Cijene nafte imaju potporu iz kineske središnje banke, koja je u srijedu objavila da smanjuje obaveznu razinu gotovine koju banke moraju držati u rezervi, te oslobodila sredstva u visini 800 milijardi juana (115 milijardi američkih dolara) kako bi potaknula usporeno gospodarstvo.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,15 dolara, te za 81 cent bila slabija nego u utorak prethodnog tjedna.

(N1/Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss