Inicijativa Arnauta: Veće novčane kazne i krivično gonjenje za pijane vozače s preko 1,5 promila u krvi

02.01.2020.

Nadležne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH uskoro će razmatrati poslaničku inicijative Damira Arnauta (SBB) kojom se od Ministarstva komunikacija i prometa BiH traži da pripremi i u proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, kojim bi se značajno pooštrile sankcije za vozače motornih vozila u praktičnom upravljanju vozilom kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg.

Trenutnim odredbama ovog zakona za vozača motornih vozila u kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg propisana je novčana sankcija u iznosu od 400 do 1.000 KM. 

– „Uzimajući u obzir da se, prema pokazateljima relevantnih studija ovakva količina alkohola u krvi u prosjeku pojavljuje nakon 7 do 8 standardnih alkoholnih pica (flaša piva, čaša vina, doza žestokog pića…) iasno je da se radi o izuzetno opasnoj količini po vozače koji voze u takvom stanju i druge učesnike u saobraćaju. 
Po ovom pitanju su me kontaktirali i zabrinuti građani koji smatraju da propisane sankcije za ove količine alkohola nisu dovoljno jake kako bi odvratile osobe pod tako jakim dejstvom alkohola da upravljaju motornim vozilom- naveo je Arnaut.

Kaže i kako se od “Ministarstva prometa i komunikacija BiH traži da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog izmjena i dopuna navedenog zakona kojim prijedlogom bi se značajno pooštrile sankcije za vozače kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg”.

Ministarstvo prilikom pripreme ovog prijedloga treba razmotriti sve relevantne kriterije, praksu u regionu i ostatku Evrope. 

– Pored povećanja novčanih sankcija razmotriti i uvođenje krivične odgovornosti – navodi Arnaut.

(NAP, Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss