b56b96149e156373bb8f124e7cc3818d
b56b96149e156373bb8f124e7cc3818d

Ibrahim Prohić za Interview.ba: Prošla godina je izgubljena, pojeli su je pacovi

„Sada već prošla 2019. godina je izgubljena godina, pojeli su je pacovi, koji jedu živote građana i građanki sve vrijeme“, kazao je politički analitičar Ibrahim Prohić, koji je za Interview.ba napravio presjek stanja na političkom terenu kada su u pitanju negativna, ali i pozitivna dešavanja tijekom prošle godine.

Navodi kako su bila evidentna dva-tri procesa koji su vrlo retrogradni, štetni, opasni i koji su međusobno povezani.

Prvi je proces kojim se nastoji potpuno marginalizirati, odnosno eliminirati kao politički faktor opozicija. S tim procesom se krenulo i skoro završilo u Republici Srpskoj gdje je tamošnji najmoćniji čovjek postao apsolutni gospodar svega onoga što se dešava na tom prostoru i koji je sudeći po posljednjim događajima iz decembra ove godine na pragu otvorene diktature. HDZ je isto to manje-više učinio i završio sa marginaliziranjem HDZ 1990, s njenim slabljenje. U trećem feudu, SDA je to pokušavala više od godinu dana, od posljednjih parlamentarnih izbora, u čemu nije imala uspjeha do prije nekoliko dana, a onda su aktivirali svoje poslušnike iz tzv. šestorke i oni su sada na pragu da ostvare ono što su njihovi istomišljenici uradili na ostala dva feuda. Ako se realizira njihov plan i obori se vlast i vlada u Kantonu Sarajevo onda će to biti potvrda ove teze o kojoj ja govorim – rekao je Prohić za Interview.ba.

Drugi proces se, prema njegovim riječima, direktno naslanja na prvi i on se naziva proces apsolutizacije moći.

Najmoćniji ljudi u BiH se ne zadovoljavaju time da budu samo najmoćniji, nego oni žele da budu apsolutno moćni, a to znači da kontroliraju sve resurse, financijske tokove, ljude, potencijale i sve drugo – mišljenja je Prohić.

Pod trećim procesom podrazumijeva stvaranje klice, koja bi u nekoj perspektivi mogla značiti nagovještaj izlaska BiH iz blata u kojem se kako kaže ovaj politički analitičar valjamo 30 godina.

Mislim, naravno, na nevjerovatan rast Naše stranke, na tzv., šestorku, koja je sada četvorka. Naša stranka, SDP, NiP, NBL i ovo dvoje što su odstupili sa daljinskim upravljačem pokazali su da vlast može biti drugačija. Oni su postavili novu paradigm i novi model vlasti. Samo da podsjetim da je to prva i dosad jedina vlada i vlast u BiH svih ovih godina, koja je konstituirana na programskim principima i načelima – istaknuo je Prohić.

Spomenuo je i istraživanja Istinomjera koja su prije nekoliko dana pokazala da je još uvijek aktuelna vlada u KS ispunila 14 obećanja, a da su ušli u proces rješavanja više od polovine drugih obećanja.

Mislim da ima puno agrumenata gdje se golim okom može vidjeti da je ova vlada bila efikasna. Zašto je ona važna i zašto je žele ukinuti? Zato što bi da je ova vlast opstala ona bi bila još efikasnija pored svih slabosti koje ima, uspjela bi biti još efikasnija u preostalom dijelu mandata i onda bi to bila poruka za opšte izbore 2022. Mislim da je to jedan od temeljnih razloga zašto je najmoćnija stranka na ovom prostoru toliko nasrnula da obori tu vlast. Oni koji govore da je to zbog budžeta KS koji je najbogatiji, ne sporim tu motivaciju, ali mislim da je na simboličkoj ravni ovo što sad govorimk daleko važnije – ističe Prohić.

Kao drugu pozitivnu navodi pojavu Mirsada Hadžikadića.

Došao je niotkud i prijavio se za člana Predsjedništva BiH, potpuno nepoznat i osvojio nešto oko 50000 glasova, to je odličan uspjeh. On nije stao tu, vratio se da živi u BiH, formirao je stranku i mislim da je razvija na zdravim osnovama. Hoćeli udovoljiti onim klijentelistima, to ćemo tek vidjeti. Ova dva politička faktora uz djelomično formirani SDP mogli bi predstavljati nukleus nekog bh. bloka ili neke nove nade u BiH – rekao je Prohić.

Kada je u pitanju naredna godina ističe da bez obzira na bombastične izjave koje slušamo od predsjednika federalne vlade i novog prdjesdavajućeg vijeća ministara, da neće biti značajnijih pomaka.

(Interview.ba)

Prethodna vijest

Sarajlije i brojni turisti u šetnji ulicama glavnog grada

Naredna vijest

Epizoda ‘Pripravnost’ proglašena u Kantonu Sarajevo