Obojena Klapa: Idemo protiv govora mržnje, protiv svih mogućih podjela

31.10.2019.

“Više umjetnosti za manje mržnje” – poruka je koju su učesnici aktivnosti transformacija javne površine (Paintback) poslali mladima u BiH iz Sarajevu 14. oktobra. Ova aktivnost održana je u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Učesnici su uz pomoć članova Obojene Klape Vedrana Poričanina i Armina Zimića prefarbali neprihvatljive grafite i pretvorili ih u predivan mural.

UČESNICI POKAZALI VELIKI INTERES: “Naša umjetnost je jednostavna i prilagođena svim slojevima društva, a većina učesnika je pokazala veliki interes kroz sam proces”.

INTERVIEW.BA: Koju poruku mladi šalju preslikavanjem uvredljivih i neprihvatljivih grafita? 

OBOJENA KLAPA: Više umjetnosti za manje mržnje! Ovim graffitom/muralom idemo protiv svega toga sto dijeli društvo. Protiv govora mržnje, protiv svih mogućih podjela.

INTERVIEW.BA: Zašto je važno da svako od učenika bude dio preslikavanja, odnosno da osjeti kako se mračne boje i ružni nazivi pretvaraju u cvijeće, trouglove, kuće i oblake?

OBOJENA KLAPA: Svi učesnici su jednako bitni. Cilj je da svaki od njih doprinese borbi za bolje sutra i stekne vještine koje će sutra moći sam iskoristiti u neke druge svrhe. Dobrotvorne, nadamo se. Isto tako, bitno je da svaki od učesnika može pogledati rad i osjetiti se ponosnim na ono sto je uradio/la. Ako neko nije učestovao, neće se moći pronaći u djelu. Zamislite da svaki od učesnika dovede bar jednu osobu da joj pokaže šta je uradio i tako proširi krug onoga što je pozitivno. 

INTERVIEW.BA: Proveli ste neko vrijeme s učenicima srednjih škola, da li su oni pokazali interes za umjetnost kojom se bavite nakon aktivnosti transformacije javnih površina (Paintback)?

OBOJENA KLAPA: Naša umjetnost je jednostavna i prilagođena svim slojevima društva, bez velike filozofije i pretjerane mistifikacije. Ljudi vole takve stvari, direktne i jednostavne. Većina učesnika je pokazalo veliki interes kroz sam proces, zanimale su ih naše priče, pomno su nas slušali i pratili, pričali smo o njihovim lokalnim zajednicama, savjetovali ih kako oni mogu da doprinesu društvu, razmijenili smo kontakte, stekli nove prijatelje, proširili smo krug pozitivne energije. 

INTERVIEW.BA: Zašto ste se vi odlučili baviti ovom umjetnošću i da li ste možda nekada preslikali poneki neprihvatljivi grafit?

OBOJENA KLAPA: Prvenstveno zato što je ova vrsta umjetnosti na ulici, što znači da je dostupna svim slojevima društva, samim tim može da ima ogroman uticaj na  društvene slojeve, te  se nadamo da će više umjetnosti na ulicama Sarajeva pomoći da se naš grad učini boljim mjestom, sa manje podjela, mržnje i negativne energije. Svaka osoba koju potaknemo na razmišljanje i promjenu ka boljem je jedna mala pobjeda, a ne planiramo prestati da se borimo.

INTERVIEW.BA: Opišite nam dio atmosfere s druženja sa srednjoškolcima u Sarajevu. Da li su bili stidljivi, kako su reagirali na boje, jesu li se plašili da neće nešto pogriješiti…koliko je čitav ovaj proces transformacije bio zabavan?

OBOJENA KLAPA: Što se tiče samih učesnika, svi su se zabavljali što je u suštini i najbitnije. Nismo osjetili nikakvu preveliku napetost između njih, a sasvim je prirodno da učesnici u početku osjete da bi nešto mogli pogriješiti, ali kada se zid lagano počinje transformisati učesnici postaju opušteniji, strah nestaje  i prebacuje se u neke druge ljepše emocije.

INTERVIEW.BA: Koliko su nama u BiH potrebni projekti poput Budi inspiracija? 

OBOJENA KLAPA: Mislimo da su ovakvi projekti jako potrebni, jer kroz ovaj tip projekta učimo mlade kako ulična umjetnost može da učestvuje u poboljšanju lokalnih zajednica.

 

Idi naVrh

Don't Miss