ec1ec22b8448378f476b7b7f491e74fb
ec1ec22b8448378f476b7b7f491e74fb

Direktor Komunalnog Trebinje Nedeljko Lambeta: U narednom periodu planiramo očistiti okolinu grada

14.10.2019.

Mladi Trebinja tokom druženja s novinarom i dopisnikom Radia Slobodna Evropa Nebojšom Kolakom koje je održano krajem moja ove godine, u okviru projekta „Čitaj više, misli više“, kazali su kako čistoća njihovog grada jeste na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju centar, ali su spomenuli kako okolica nije tako održavana, te da postoje spomenici do kojih ne postoji pristup, kao i to da bi se u svrhu turizma mogla urediti područja poput ovih i učini atraktivnim za posjetioce ovog divnog grada na rijeci Trebišnjici. Direktor Komunalnog Trebinje Nedeljko Lambeta govorio je o radnoj snazi ove institucije, planovima kada je u pitanju čišćenje šireg područja grada, te svijesti građana o zaštiti okoliša.

POTREBNO KRENUTI OD NAJMLAĐIH: Jako je bitno raditi na edukaciji građana kada je u pitanju odlaganje otpada i potrebno je krenuti od najmlađih.

INTERVIEW.BA: Koliko komunalno u Trebinju može odgovoriti redovnim aktivnostima na održavanju čistoće u gradu kada je u pitanju ljudstvo i da li imate dovoljan broj uposlenih?

LAMBETA: U globalu mislim da je Trebinje najčistiji grad u Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini. To nije mišljenje mene kao direktora ove ustanove, nego velikog broja turista i građana i građanki ovoga grada. Imamo finansijsku pomoć Grada Trebinja i pomoć u ljudstvu u svakom smislu. Trenutno je zaposlena 81 osoba u Komunalnom  Trebinje. Mislim da bi taj broj se mogao povećati tokom ljetnih dana, odnosno turističke sezone.

INTERVIEW.BA: Građani su nam se požalili na okolna područja grada, gdje postoje brojni spomenici, koji su prema njihovim riječima zarasli, da li u skorije vrijeme planirate očistiti i ove dijelove grada kako bi i oni turistički bili primamljivi za građane?

LAMBETA: Moram da kažem da je sigurno da ima određenih problema, da ne stižemo, da nemamo dovoljno ljudstva. Ti spomenici se prostiru na širem područje grada i van gradskih zona. Definitivno imamo u planu da i takva mjesta učinimo ljepšim i iskoristimo turistički potencijal. Međutim, imamo ogroman problem i sa sviješću građana koji krupni otpad istovaraju na raznim lokacijama, iako imaju obezbjeđenu gradsku deponiju. Zbog takvih pojedinaca kvari se slika da grad nije čist. 

INTERVIEW.BA:Koliko Komunalno Trebinje radi na edukaciji stanovništva?

LAMBETA: Jako je bitno raditi na edukaciji građana kada je u pitanju odlaganje otpada i potrebno je krenuti od najmlađih. Već dvije godine Komunalno preduzeća radi predstavu za vrtiće, ali imamo i predavanje za djecu iz osnovnih i srednjih škola. Ove godine smo uradili edukaciju za pravilno odvajanje otpada, organizirali smo takmičenje, gdje je svrha bila da se najbolje škole nagrade.   

 

 

Idi naVrh

Don't Miss