a168e2c4fe6a2e370a73ef340151d739
a168e2c4fe6a2e370a73ef340151d739

Profesorica Gimnazije ”Mustafa Novalić” iz Gradačca Aida Sahadžić: Rat je godinama iza mladih, nisu dužni nositi tuđe breme na svojim leđima

30.09.2019.

Učenici srednjih škola iz Gradačca, Zavidovića, Lukavca, Karlovaca i Sremske Mitrovice bili su dio sesije Modela međunarodnog krivičnog suda (MICC WeB), koja je održana od  20. do 27. septembra u Sarajevu u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) podržanog od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Profesorica Gimnazije ”Mustafa Novalić” iz Gradačca istakala je kako je ova aktivnost dala mladima priliku da nauče osnovna pravila o pravu i pravdi, ali isto tako dala šansu da učenici iz različitih sredina spoznaju da razlike među njima nisu tako velike da bi ih razdvajale.

MLADI IMAJU ISTA MORALNA NAČELA: ”Zajedničkim aktivnostima mladi imaju priliku postati svjesni kako posjeduju ista moralna načela što može biti dovoljan razlog za dalju saradnju”.

INTERVIEW.BA: Koliko je simulacija Međunarodnog krivičnog suda bitna u kontekstu pomirenja među mladima iz tri zemlje učesnice na sesiji?

SAHADŽIĆ: Naravno da je važna. Pokazala je da je bitno problem sagledati sa tri različite strane. Predrasude po kojima je jedino istina jedne strane ispravna postoje. Sada su učenici slušali argumente drugih koji opravdavaju ili osuđuju nešto i tako su dolazili do kompromisnog rješenja koje je prijeko potrebno.

INTERVIEW.BA: Koliko djeca u Bosni i Hercegovini uče o prošlosti sa područja bivše Jugoslavije?

SAHADŽIĆ: Nastavni plan i program nisu prilagođeni tome da govore o zadnjim sukobima i to je istina, ali je istina i to da mnogo toga zavisi od profesora. Objektivnost  i način pričanja profesora o Srebrenici, Prijedoru i svim drugim mjestima gdje su se desili zločini utiče na to u kojem će pravcu otići razmišljanja mladih.

INTERVIEW.BA: Znamo da je Gradačac multietnična sredina. Međutim, da li svjedočite nekim vidovima netrpeljivosti među građanima?

SAHADŽIĆ: Gradačac je između ostalog poznat po brojnim međuetničkim brakovima što doprinosi tome da je riječ o izuzetno tolerantnoj sredini u kojoj čak ni u Drugom svjetskom ratu nije bilo međureligijskih sukoba. To je grad u kojem postoji i određeni broj nacionalnih manjina, ali je važno istaći da ozbiljnijih vidova netrpeljivosti nije bilo.

INTERVIEW.BA: Kada su mladi u pitanju, da li je njima potrebno pomirenje?

SAHADŽIĆ: Kako bismo imali svijetlu budućnost, pomirenje je nešto o čemu trebamo pričati i danas i sutra, a mladi trebaju imati snage za takvo nešto.

INTERVIEW.BA: Koliko je važno da se projekti poput Budi inspiracija promovišu i zastupaju u postkonfliktnim društvima kao što je Bosna i Hercegovina?

SAHADŽIĆ: Mladima se mora dati prilika. Rat je godinama iza njih i oni nisu dužni nositi tuđe breme na svojim leđima. Bitno je pružiti im priliku da grade suživot koji je vrijedan čovjeka.

INTERVIEW.BA: Smatrate li da mladima učešće u ovakvim aktivnostima može pomoći da u budućnosti budu više uključeni u svakodnevnicu?

SAHADŽIĆ: Sesija je srednjoškolcima pokazala šta je i kako izgleda jedan pravni postupak. Vidjeli su da advokat mora posjedovati argumente za svaki svoj korak. MICC sesija će im svakako proširiti znanja.

INTERVIEW.BA: Kakvi su Vaši utisci o MICC sesiji?

SAHADŽIĆ: Svaku novu priliku želim iskoristiti da ponovo budem dio  sesije kao što je ova. Mladi su mogli uvidjeti da posjeduju ista osnovna moralna načela što je dovoljan razlog za saradnju u budućnosti.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  sprovodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institute BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH I Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss